Thursday, May 29, 2008

Συλλέκτης παλαιών βιβλίων; Συλλαμβάνεσαι!

Αν έχετε παλιά βιβλία στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας, κληρονομιά από βιβλιοθήκη της οικογένειας, ή αν είστε συλλέκτης παλιών βιβλίων, κινδυνεύετε να βρεθείτε ακόμα και στη φυλακή. Για την τύχη των παλιών αντιτύπων, δε, ούτε λόγος. Θα κατασχεθούν!
Εξήντα δύο προσωπικότητες της δημόσιας πνευματικής ζωής της χώρας καταγγέλλουν και αγωνιούν: «Τον τελευταίο καιρό έρχονται στο φως της δημοσιότητας διαδοχικές περιπτώσεις κατασχέσεων παλιών βιβλίων και συλλήψεων των κατόχων τους. Είναι απορίας άξιον ποιοι παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού καθοδηγούν τέτοιες ενέργειες, τη στιγμή μάλιστα που αυτές δεν στηρίζονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο: η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών) επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει τους ενδιαφερόμενους ότι τα παλιά βιβλία δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (Ν. 3082/2002)».
Ποια κακόβουλα πνεύματα λοιπόν, τη στιγμή που η αρμόδια αρχή το θεωρεί λυμένο το θέμα, καταδιώκει τους ανθρώπους που αγαπούν, συντηρούν ή συλλέγουν παλαιά βιβλία; «Σε μια περίοδο πνευματικής ξηρασίας για τον τόπο μας, η τυχόν ποινικοποίηση της συλλογής παλαιών βιβλίων και κατά συνέπεια της βιβλιοφιλίας, θα είχε ολέθριες επιπτώσεις τόσο για το ίδιο το βιβλίο, το οποίο παντού σώζεται και διατηρείται χάρη στην αγάπη των βιβλιοφίλων, όσο και για την επιστημονική έρευνα...» λέει η διαμαρτυρία, την οποία υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Ν. Αλιβιζάτος, Σπ. Ασδραχάς, Ν. Βαλαωρίτης, Β. Βασιλικός, Αιμ. Γερουλάνου, Αγγ. Δεληβορριάς, Θ. Δραγώνα, Λ. Δρούλια, Μ. Θεοδωράκης, Μ. Ηλιού, Δ. Καψάλης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Χρ. Μπότσογλου, Ηλ. Νικολακόπουλος, Β. Παναγιωτόπουλος, Τ. Πατρίκιος, Αδ. Πεπελάσης, Τρ. Σκλαβενίτης, Κ. Τσουκαλάς, Μ. Χαριτάτος, Τηλ. Χυτήρης, κ.ά.
Είναι αδίκημα, λοιπόν, να έχουμε στις βιβλιοθήκες μας βιβλία τυπωμένα πριν από το 1830. Σ’ αυτή την περίπτωση εναποθέστε, απλώς, στον απορριμματοφόρο κάδο της γειτονιάς σας... [Όλγα Σελλά, Η Καθημερινή, 29/5/2008]

No comments: