Wednesday, May 21, 2008

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΣΕΝ ΜΑΛΟ


Της ΒΙΚΗΣ ΤΣΙΩΡΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21/5/2008

«Μεταναστεύσεις» είναι το ειδικό θέμα που φέτος επιλέγει το Φεστιβάλ του Σεν Μαλό, αφιερωμένο, από τη θέσπισή του, στους «Εκπληκτικούς Ταξιδιώτες», τους συγγραφείς της περιπέτειας.
«Μεταναστεύσεις» είναι το θέμα του αλλά και «μετοικήσεις», «μεταβάσεις», «αποδημίες» και «περιπλανήσεις», λέξεις συνώνυμες που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Μέχρι πρότινος αντιμετωπίζαμε τον κόσμο ως κάτι σταθερό στους τομείς του κράτους, των συνόρων, της οικογένειας, της ταυτότητας. Σήμερα όμως ο κόσμος μπορεί να ιδωθεί ως κάτι που κινείται συνεχώς, διαμορφώνεται και αλλάζει. Σημειώνονται πληθυσμιακές κινήσεις όσο ποτέ άλλοτε, μεταναστεύσεις εκούσιες ή ακούσιες, ροή κεφαλαίων, ροή εικόνων και ήχων.
«Οταν οι συγγραφείς ανακαλύπτουν τον κόσμο» ήταν το αρχικό μότο του φεστιβάλ πριν από 19 χρόνια. Υπήρχε τότε μια επείγουσα ανάγκη για μια λογοτεχνία περιπέτειας, ανοικτής στον κόσμο. Και το πείραμα άρχισε χωρίς όρους όσον αφορά τα λογοτεχνικά είδη που θα φιλοξενούσε το φεστιβάλ: μυθιστόρημα, ταξιδιωτικό διήγημα, κόμικς, επιστημονική φαντασία, αστυνομικό... Το μόνο που ενδιέφερε τους διοργανωτές ήταν η χαρά που θα πρόσφεραν τα κείμενα στον αναγνώστη μέσα από «την ανατριχίλα του μακρινού», αίσθηση που αποτελεί τη σφραγίδα των μεγάλων έργων...
Σήμερα, το Φεστιβάλ του Σεν Μαλό -αυτής της παλιάς πόλης πειρατών- αποτελεί την καταλληλότερη τοποθεσία γι' αυτές τις λογοτεχνικές αποδράσεις. Φαίνεται πως ο αναγνώστης τις έχει ανάγκη αφού το φεστιβάλ αυτό συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες (58.000 συγκεντρώθηκαν φέτος από τις 10 Μαΐου) από οποιοδήποτε άλλο φεστιβάλ βιβλίου.
«Σε αυτόν τον κόσμο, το συλλογικό και ατομικό φαντασιακό, όλως παραδόξως, βρίσκει μια θέση για φανταστικές, ρευστές, πληθυντικές δημιουργίες σε συνεχή ανασύνθεση», λέει ο διευθυντής του φεστιβάλ, Μισέλ Λε Μπρις, ενώ μέσα από την εφημερίδα «Λιμπερασιόν», συγγραφείς - μετανάστες περιγράφουν την εμπειρία τους.

No comments: