Friday, February 19, 2010

Όχι στον διασυρμό της "Άγρας"

Οι εκδόσεις Άγρα αναμφισβήτητα έχουν διανύσει και εξακολουθούν να διανύουν σημαντική πορεία στο χώρο του βιβλίου με αξιοπρόσεκτο ρόλο στην εγχώρια πνευματική ζωή. Το τελευταίο διάστημα, μετά την απόλυση του εργαζόμενου και συνδικαλιστή Ντίνου Παλαιστίδη, ο εκδοτικός οίκος βρίσκεται στη δίνη μιας απόφασης άδικης για τον εργαζόμενο ακόμα περισσότερο άδικης για τον ίδιο και την ιστορία του. Ο Σταύρος Πετσόπουλος έχει να καμαρώνει για πολλές επιλογές του στη μέχρι τώρα διαδρομή της Άγρας. Σίγουρα δεν μπορεί να καμαρώνει για την απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη. Ωστόσο, το λάθος αυτό του εκδότη δεν μπορεί ούτε να αναιρέσει ούτε να ισοπεδώσει τη διαδρομή τόσων χρόνων και τέτοιας ποιότητας του εκδοτικού του οίκου. Όσο λυπηρό, άστοχο, άδικο είναι να απολύεται ένας εργαζόμενος και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά, άλλο τόσο ενοχλητικό, αντιπνευματικό και αντιαισθητικό είναι να τσαλακώνεται έτσι χωρίς περίσκεψη, με αφίσες και προτροπές σε συγγραφείς να αποσύρουν τα βιβλία τους από την Άγρα, μια ιδιαίτερη παρουσία στα εκδοτικά αλλά και πνευματικά πεπραγμένα αυτού του τόπου. Κρημνιώτη Π., Η ΑΥΓΗ: 19/02/2010

Τριάντα γνωστοί λογοτέχνες, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, οι οποίοι συνεργάζονται με τον εκδοτικό οίκο, συνυπογράφουν κείμενο προκειμένου να προστατεύσουν, όπως επισημαίνουν, τις εκδόσεις Άγρα "από τη συκοφάντηση και τον διασυρμό". Συγκεκριμένα στο κείμενό τους αναφέρουν: "Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου επικρατούν σ’ αυτόν.

Τις τελευταίες μέρες με οργή και θλίψη διαπιστώνουμε ότι με αφορμή την απόλυση εργαζομένου από τον εκδοτικό οίκο, υπό συνθήκες που ασφαλώς θα κριθούν από τα δικαστήρια, ο εκδοτικός οίκος επιχειρείται να εμφανιστεί ως διώκτης των συνδικαλιστικών ελευθεριών που εκφοβίζει και απολύει εργαζόμενους.

Τίποτα δεν είναι αναληθέστερο από τους παραπάνω ισχυρισμούς και γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και τον διασυρμό".

Δ.Ν. Μαρωνίτης, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας, καθηγ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρίνα Καραγάτση συγγραφέας, Έλγκα Καββαδία, Λεωνίδας Α. Εμπειρίκος ιστορικός, Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας, δημοσιογράφος, επιμελ. κειμένων, Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, διευθυντής ΜΙΕΤ, Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθέτης, Γιώργος Βέλτσος, συγγραφέας, καθηγητής Παντείου, Γιώργος Χατζημιχάλης ζωγράφος, Κύριλλος Σαρρής γιατρός, ζωγράφος, Αλέκος Βλ. Λεβίδης ζωγράφος, Αλέξης Κυριτσόπουλος ζωγράφος, Ανδρέας Αποστολίδης συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης, Γιάννης Ζέρβας ψυχίατρος, συγγραφέας, μεταφραστής, Στέλιος Δελιαλης γραφίστας, ιδρυτής Μουσείου Design, Μαριάννα Κορομηλά, συγγραφέας, ιστορικός, Παναγιώτης Αγαπητός συγγραφέας, βυζαντινολόγος, καθηγ. Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανταίος Χρυσοστομίδης μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων, δημοσιογράφος, Γεράσιμος Βώκος καθηγητής ΑΠΘ, Κώστας Καλφόπουλος συγγραφέας, δημοσιογράφος, Δημήτρης Κυρτάτας συγγραφέας, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκος Ξυδάκης, συνθέτης, Χαράλαμπος Μπακιρτζής βυζαντινολόγος, Δήμητρα Μπακιρτζή βυζαντινολόγος, Πάρις Πετρίδης φωτογράφος, Τάκης Σπετσιώτης συγγραφέας, σκηνοθέτης, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος συγγραφέας, καθηγητής ΑΠΘ, Δημήτρης Καλοκύρης συγγραφέας, Γιώργος Κοροπούλης ποιητής.

Από την πλευρά του ο εκδοτικός οίκος με ανακοίνωσή του αντικρούει όσα του αποδίδονται, ότι δηλαδή "ενήργησε με εκδικητικότητα κατά του εργαζόμενου και ότι "διώκει" τον συνδικαλισμό" επικαλούμενος την 30χρονη πρακτική του στα εργασιακά ζητήματα. Επισημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν είχε ποτέ εργασιακές διαμάχες, σεβάστηκε και σέβεται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, έκλεινε πάντοτε και παντελώς στις απεργίες, δεν αρνήθηκε ποτέ την πρόσληψη συνδικαλιστών, υπήρξε άψογος στην έγκαιρη μισθοδοσία και στις όποιες οικονομικές υποχρεώσεις του, προσελάμβανε πάντα τους υπαλλήλους του με σύμβαση αορίστου και όχι με δοκιμαστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι αμοιβές του είναι υψηλότερες απ' αυτές της βιβλιαγορά, διατηρούσε και διατηρεί πάντα φιλικό κλίμα και αγαθές εργασιακές σχέσεις. Τέλος επισημαίνει ότι "οι ισοπεδωτικές δυσφημιστικές επιθέσεις, που φτάνουν μέχρι την εκτόξευση απειλών κατά του εκδοτικού οίκου, δεν προωθούν ούτε τα εργασιακά δικαιώματα ούτε τον πολιτικό ή οποιονδήποτε διάλογο".

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:

Συνέντευξη στο Στράτο Βουραζέρη




Συνεχίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε οι κινητοποιήσεις προκειμένου να ανακληθεί η απόλυση του βιβλιοϋπάλληλου Ντ. Παλαιστίδη. Το Πριν συζήτησε με τον Ντ. Παλαιστίδη, με αφορμή την απόλυση του, για την ανάγκη και τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να απαντήσουν αγωνιστικά και συλλογικά στην εφ’ όλης της ύλης επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ



07.02.10
Eντονη διαμαρτυρία έχει ξεσπάσει για την απόλυση του εργαζόμενου Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις «Άγρα».
Ο Ντίνος Παλαιστίδης προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για μια εργασιακή διαφορά που είχε με την εργοδοσία. Η Επιθεώρηση Εργασίας γνωμοδότησε θετικά για το αίτημά του. Τρεις μέρες μετά, του ανακοινώθηκε απόλυση για «αντισυμβατική συμπεριφορά». Σύμφωνα με ανακοίνωση συναδέλφων του, στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, «είναι γνωστή η πολύχρονη παρουσία του συναδέλφου Ντίνου στο χώρο του βιβλίου ως εργαζόμενου, αλλά και ως συνδικαλιστή. Μια παρουσία που χαρακτηρίζεται από ήθος, συνέπεια, συναδελφικότητα, αγωνιστικότητα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως εργαζόμενοι.
Είναι πάρα πολλοί οι συνάδελφοι από το χώρο του βιβλίου που τον έχουν γνωρίσει και ξέρουν τη στάση ζωής του.
Δεν δεχόμαστε, ο κύριος Πετσόπουλος (εργοδότης των εκδόσεων Άγρα) να λέει, πως του έκανε χάρη να τον προσλάβει, μιας και δε θα τον έπαιρνε κανείς γιατί είναι συνδικαλιστής. Αν οι εργοδότες έχουν «μαύρες λίστες» συνδικαλιστών, είναι αίσχος και σαν κλάδος θα αγωνιστούμε για να «σκιστούν» αυτές οι λίστες. Δεν δεχόμαστε, ο κύριος Πετσόπουλος να λέει, πως ο συνάδελφος δεν του κάνει γιατί είναι με το γράμμα του νόμου και των συλλογικών συμβάσεων. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραβιάζονται. Δεν δεχόμαστε ο κάθε κύριος Πετσόπουλος να απαιτεί, «εδώ όλοι κάνουν τα πάντα».
Απαιτούμε να γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα. Το αποφασίζομεν, διατάσσομεν, απολύομεν των εργοδοτών δε θα περάσει.
Η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Ντίνου είναι πρόκληση στον καθένα από εμάς, είναι επίθεση στο Σύλλογό μας, είναι αιτία πολέμου για όλο τον κλάδο.
Ο αγώνας κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και αδιαλλαξία συνεχίζεται, μέχρι να γυρίσει στη δουλειά ο απολυμένος συνάδελφος.»

No comments: