Tuesday, February 10, 2009

Το ηλεκτρονικό βιβλίο Kindle μπορεί τώρα να μιλάει

Νέο μοντέλο από την Amazon

Το μεγάλο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon.com λανσάρει τη δεύτερη έκδοση της συσκευής ανάγνωσης βιβλίων Kindle, η οποία μπορεί πλέον ακόμα και να απαγγέλλει τα κείμενα. Όπως και το προηγούμενο μοντέλο, το Kindle 2 θα είναι διαθέσιμο μόνο στην αμερικανική αγορά με τιμή που καθορίστηκε στα 359 δολάρια.

Η συσκευή περιέχει μια κάρτα SIM ώστε να μπορεί να κατεβάζει βιβλία (ο κατάλογος της Amazon περιέχει 230.000 τίτλους), εφημερίδες και κείμενα από ιστολόγια μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Sprint Nextel. Το νέο Kindle «αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την πρώτη γενιά» δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon.

Η Kindle 2 είναι ελαφρώς μακρύτερο από την προηγούμενη έκδοση, αλλά έχει το μισό πάχος, περίπου 0,8 εκατοστά. Η οθόνη «ηλεκτρονικής μελάνης» των 6 ιντσών απεικονίζει 16 τόνους του γκρι, από τέσσερις στο πρώτο μοντέλο, ενώ η μνήμη έχει επίσης αυξηθεί και μπορεί να αποθηκεύσει έως και 1.500 βιβλία, αντί για 200. Η συσκευή μπορεί ακόμα να διαβάζει δυνατά τα βιβλία από δύο μικρά ηχεία στο πίσω μέρος.

Η Amazon είχε ανακοινώσει κατά την αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων ότι τα αποθέματα της πρώτης γενιάς του Kindle εξαντλήθηκαν. Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε αριθμούς, σύμφωνα ωστόσο με μια εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα οι πωλήσεις έφτασαν το μισό εκατομμύριο μονάδες.

Η Amazon ελπίζει τώρα να δελεάσει περισσότερους αγοραστές προσφέροντας αποκλειστικό περιεχόμενο για το Kindle, ξεκινώντας με τη νουβέλα Ur του Στίβεν Κινγκ, η οποία μάλιστα έχει ενσωματώσει τη συσκευή στην πλοκή της.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αντιπροσωπεύουν σήμερα μόλις το 1% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων, θεωρούνται όμως μια αγορά με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Οι εκδότες φαίνεται να στηρίζουν την προσπάθεια με ειδικές εκδόσεις των τίτλων τους τόσο για το Kindle όσο και για το αντίστοιχο Reader που παράγει η Sony.

Προ ημερών το Kindle εμφανίστηκε και στη ελληνική Βουλή: Ο Γιώργος Παπανδρέου το κρατούσε στο χέρι κατά τη συζήτηση για την Παιδεία. Πρότεινε μάλιστα να αντικατασταθούν τα σχολικά συγγράμματα από ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης.

No comments: