Wednesday, February 11, 2009

Βελτιωμένο νέο e-book στην αγορά

Προωθείται από την εταιρεία Αmazon

The New York Times

Σκηνικό ακήρυχτου πολέμου δημιουργείται στον χώρο των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, με την παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) της Amazon, του Kindle2. Η παρουσίαση ενισχύει τις φιλοδοξίες της Amazon, που επιθυμεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο της αγοράς e-book και των συσκευών ανάγνωσής τους.

Η Amazon και ο ιδιοφυής ιδρυτής της, Τζεφ Μπέζος, ευελπιστούν ότι το Kindle θα γίνει το iPod του κόσμου των βιβλίων, ικανό να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των έντυπων βιβλίων. Ακόμη σημαντικότερη είναι, όμως, η ανακοίνωση της Amazon, που αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να αρχίσει την πώληση e-books, ικανών να διαβάζονται σε κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες συσκευές εννοεί.

Η νέα ηλεκτρονική συσκευή ανάγνωσης Kindle2 εμφανίζει σημαντικές βελτιώσεις, σε σχέση με την προκάτοχό της, που άρχισε να πωλείται το 2007. Η Amazon ανακοίνωσε ότι το νέο μοντέλο διαθέτει διπλάσια ενσωματωμένη μνήμη από την πρώτη εκδοχή, ενώ μπορεί να γυρνά σελίδες με μεγαλύτερη ταχύτητα και να απεικονίζει τις σελίδες αυτές με μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Το Kindle2 διαθέτει επίσης νέο σχεδιασμό, με στρογγυλά κουμπιά πλοήγησης και κοντό μοχλό χειρισμού, που απέχει πολύ από τον αρχικό σχεδιασμό του πρώτου Kindle. Η συσκευή θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο στις 24 Φεβρουαρίου και η τιμή της θα είναι 359 δολάρια. Για 3,99 δολάρια, όλοι οι χρήστες του Kindle θα μπορούν να αγοράσουν νουβέλα του συγγραφέα τρόμου Στίβεν Κινγκ, που γράφτηκε ειδικά για το Kindle. «Το όραμά μας είναι κάθε βιβλίο, που τυπώθηκε ποτέ, σε κάθε γλώσσα του κόσμου, να είναι διαθέσιμο στον πελάτη, σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα», λέει ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon.

Την ίδια ώρα, η Amazon ανακοίνωσε μία ακόμη καινοτομία: το σύστημα Whipersync, που επιτρέπει στους αναγνώστες να αρχίσουν να διαβάζουν ένα βιβλίο σε μία συσκευή Kindle και να συνεχίσουν την ανάγνωση από το ίδιο σημείο, σε άλλη συσκευή Kindle ή σε κινητό τηλέφωνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη της Amazon σε κυρίαρχη πλατφόρμα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, θέση ανάλογη με εκείνη που κατέχει σήμερα η Apple χάρη στο δημοφιλές πρόγραμμα iTunes και το «κατάστημά» του, το iTunes Store.

Η Amazon, όμως, αντιμετωπίζει σημαντική πρόκληση από την Google, που έχει ήδη «σκανάρει» και προσφέρει στο Iντερνετ πάνω από επτά εκατομμύρια βιβλία. Η Google ανακοίνωσε, μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ότι σύντομα θα αρχίσει την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων, σε συνεργασία με εκδότες, που θα μπορούν να διαβάζονται από συσκευές, όπως το iPhone και κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούν το σύστημα Android της Google.

No comments: