Thursday, February 5, 2009

Σε ανάπτυξη οι εκδόσεις της Βουλής

«Επιθετικά» εμφανίζεται στον χώρο των εκδόσεων ένας ακόμη φορέας: το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που σκοπό έχει τη «μελέτη και την προβολή των κοινοβουλευτικών θεσμών και της δημοκρατίας, την ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας και την υποστήριξη των συμφερόντων του Ελληνισμού, τη συμβολή στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης του λαού και κυρίως των νέων, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των λαών».

  • Στα ανθοπωλεία

Ηδη στο πολύ οργανωμένο site, foundation.parliament.gr, μπορεί να ενημερωθεί κανείς για τις εκδηλώσεις, τις εκδόσεις, αλλά και να αγοράσει τα μέχρι στιγμής τυπωμένα βιβλία του Ιδρύματος διαδικτυακά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πολύ σύντομα το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων θα ανοίξει πωλητήριο, στον χώρο των ανθοπωλείων στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου θα είναι διαθέσιμοι οι τίτλοι των εκδόσεων.

Χθες το βράδυ παρουσιάστηκαν τρεις νέες εκδόσεις του Ιδρύματος. Τρεις εκδόσεις ιστορικές, κλασικές, άμεσα συνδεδεμένες με την πρόσφατη ιστορία της χώρας: την «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνος Τρικούπη, με εισαγωγή και επιμέλεια του Βασίλη Κρεμμυδά (φωτοαναστατική ανατύπωση των τεσσάρων τόμων του έργου). Την «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Γεωργίου Φίνλεϊ, στην ανέκδοτη μετάφραση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (επιμέλεια Αγγελος Μαντάς). Ενα έργο που για έναν αιώνα παρέμενε ανέκδοτο. Και τα «Συνταγματικά κείμενα των Ιονίων Νήσων» (σε επιμέλεια Αλίκης Νικηφόρου) με έντυπες εκδόσεις και χειρόγραφα των συνταγματικών κειμένων των Ιονίων Νήσων.

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη πρωτοβουλία και κατεύθυνση, αφού ένα ίδρυμα σαν αυτό της Βουλής των Ελλήνων έχει τη δυνατότητα να εκδίδει έργα που δύσκολα θα αναλάμβαναν ιδιώτες εκδότες. Εργα που χρειάζονται επιστημονικό επιτελείο, και ιδιαίτερη τυποτεχνική φροντίδα. Περιμένουμε από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας.

  • Ολγα Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009

No comments: