Tuesday, February 17, 2009

Ο ΙΑΝ ΜΑΚΓΙΟΥΑΝ ΕΚΡΥΒΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: «Εγώ έδωσα πρώτος καταφύγιο στον Ρούσντι»

Σε εξοχική κατοικία στη  Μεσοδυτική Αγγλία έκρυψε ο  Ίαν ΜακΓιούαν τον Σάλμαν  Ρούσντι, μένοντας μάλιστα  μαζί του για να τον  προφυλάξει
Oι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της «αγίας τετράδας» του σύγχρονου βρετανικού μυθιστορήματος- δηλαδή των Ίαν ΜακΓιούαν, Σάλμαν Ρούσντι, Μάρτιν Έιμις και Τζούλιαν Μπαρνς- είναι πολύ φιλικές, στοιχείο γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους. Αυτό που ώς τώρα δεν ήταν γνωστό είναι οι ιδιαίτεροι δεσμοί που δημιουργήθηκαν ανάμεσα σε ΜακΓιούαν και Ρούσντι, όταν προ εικοσαετίας ο πρώτος προσέφερε καταφύγιο στον δεύτερο, ο οποίος απειλούνταν με εκτέλεση λόγω του φετφά που είχε εκδοθεί από τον Αγιατολάχ Χομεϊνί για τους «Σατανικούς στίχους».
Ο ΜακΓιούαν έκρυψε τον Σάλμαν Ρούσντι σε εξοχική κατοικία στην περιοχή Cotswolds της Μεσοδυτικής Αγγλίας, μένοντας μάλιστα μαζί του για να τον προφυλάξει. Η αποκάλυψη έγινε μόλις τώρα από το περιοδικό «Νew Υorker», στο οποίο ο ΜακΓιούαν είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο πρωί που ξυπνήσαμε εκεί. Ήταν μια τρομακτική στιγμή γι΄ αυτόν. Καθήσαμε στον πάγκο της κουζίνας ψήνοντας τοστ και φτιάχνοντας καφέ. Ακούγαμε τις ειδήσεις των οκτώ στο ΒΒC. Στεκόταν δίπλα μου και ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Η Χεζμπολάχ ήταν αποφασισμένη πετύχει πάση θυσία την εξόντωσή του».

Ο ΜακΓιούαν, που ενεπλάκη ενεργά στις συζητήσεις στη Βρετανία περί ισλαμικού φονταμενταλισμού, είχε ωστόσο τη φήμη κάποιου που βλέπει τα πράγματα από την πλευρά μιας πνευματικότητας που απορρίπτει τη μονοκρατορία της λογικής.
«Ήταν, πώς να σας πω, ήταν περισσότερο... Αφγανιστάν», λέει γι΄ αυτόν ο Μάρτιν Έιμις, σύμφωνα με τον «Guardian». Και ο Κρίστοφερ Χίτσενς προσθέτει: «Τον πειράζαμε λέγοντας ότι είχε μια ελαφρά μυστικιστική θεώρηση των πραγμάτων». Εκείνος όμως δεν συμφωνεί απόλυτα, λέει ότι τον ενδιέφερε πάντα ο επιστημονικός λόγος. «Διερεύνησα τον μυστικισμό όσο περισσότερο μπορούσα, αλλά ποτέ δεν μου “επιβλήθηκε”», λέει. «Η πίστη είναι για μένα στην καλύτερη περίπτωση ηθικά ουδέτερη και στη χειρότερη μια αποτρόπαια διαστροφή. Ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι δυνάμεις της λογικής μού φαίνονται πολύ πιο ελκυστικές από τα κελεύσματα της πίστης», λέει. «Δεν βάζω πια αυτά τα δύο πράγματα στο ίδιο επίπεδο».
Τελευταία μάλιστα υπερασπίστηκε και τον Έιμις όταν ο τελευταίος θεωρήθηκε ότι έθιξε σε συνέντευξή του το Ισλάμ και στοχοποιήθηκε. Μάλιστα είπε ότι απεχθάνεται τον ισλαμισμό λόγω των ανελεύθερων αντιλήψεων που πρεσβεύει. Κάτι που δεν άφησε ασυγκίνητους ορισμένους ισλαμικούς κύκλους. «Κοιτάξτε στις ισλαμικές ιστοσελίδες. Με θέλουν νεκρό», λέει.
  • Επιμέλεια: Μανώλης Πιμπλής, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009


No comments: