Monday, April 7, 2014

«Η γιορτή της ασημαντότητας»... Νέο βιβλίο από τον Μίλαν Κούντερα


Νέο βιβλίο από τον Μίλαν Κούντερα
Ο γαλλοτσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα εξέδωσε, σε ηλικία 85 ετών πλέον, ένα νέο έργο μυθοπλασίας υπό τον τίτλο La fete de l'insignifiance (Η γιορτή της ασημαντότητας) που κυκλοφόρησε στις 3 Απριλίου από τις εκδόσεις Gallimard. Οι πρώτες ανταποκρίσεις των γαλλικών μέσων είναι ενθουσιώδεις, αναφέρονται με κολακευτικά λόγια στην τέχνη του Κούντερα, μια τέχνη ανατρεπτικής ειρωνείας και εκπληκτικής διαύγειας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον εκδότη, για μια νουβέλα που ασχολείται με τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής μας, στην οποία όμως ο αναγνώστης δεν θα διαβάσει ούτε μια σοβαρή πρόταση, ένα βιβλίο για την πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου στο οποίο όμως αποφεύγεται ο ρεαλισμός. «Η ασημαντότητα, φίλε μου, είναι η ουσία της ύπαρξης» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ένας από τους πρωταγωνιστές «είναι μαζί μας παντού και πάντα».

Ο Μίλαν Κούντερα είχε εκδώσει την «Συνάντηση» το 2009, ένα ακόμη βιβλίο δοκιμίων, μια καθαρά προσωπική, υπαρξιακή και αισθητική περιδιάβαση στην καλλιτεχνική, πνευματική και πολιτική διαδρομή της Ευρώπης κατά τον εικοστό αιώνα.

«Η άγνοια», το προηγούμενο μυθιστόρημά του είχε κυκλοφορήσει το 2000.

Τέσσερις είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία, βολτάρουν στους κήπους του Λουξεμβούργου και συζητούν διεξοδικώς και διαλογίζονται για εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα με εξαιρετική όμως ελαφρότητα.

Ο Αλέν που λατρεύει τους αφαλούς των νεαρών κοριτσιών, ο Ραμόν που επιχειρεί συστηματικά να δει μια έκθεση του Σαγκάλ αλλά εγκαταλείπει πάντοτε την ουρά έξω από το μουσείο, ο Σαρλ που λέει ανέκδοτα για τον Στάλιν και ο Καλιμπάν που εφευρίσκει ένα πακιστανικό γλωσσικό ιδίωμα το οποίο βεβαίως δεν υπάρχει…

Τα βιβλία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις της Εστίας.

No comments: