Friday, April 18, 2014

Ερχεται στην Αθήνα ο Σλοβένος ποιητής Βένο Τάουφερ

Ο κορυφαίος Σλοβένος ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Βένο Τάουφερ διαβάζει ποιήματά του και συζητεί με το αθηναϊκό κοινό (22, 24/4).

Την Αθήνα θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο σημαντικός Σλοβένος ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Βένο Τάουφερ, ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του σλοβενικού μοντερνισμού. Ερχεται προσκεκλημένος του περιοδικού «Φρέαρ». Γεννημένος το 1933 στη Λιουμπλιάνα, ο Τάουφερ δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματά του στα φοιτητικά του χρόνια. Τη δεκαετία του 1970, οι πειραματισμοί του άνοιξαν τον δρόμο για μια ριζική μεταμόρφωση της ποιητικής γλώσσας, επηρεάζοντας εκπροσώπους της νεότερης γενιάς όπως ο Τομάζ Σαλαμούν. Ενας από τους πιο μαχητικούς λογοτέχνες που εναντιώθηκαν στο καθεστώς του Τίτο, την περίοδο της Σλοβενικής Ανοιξης (1988-1990) συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την ανεξαρτησίας της Σλοβενίας. Για ένα διάστημα μετά την απαγόρευση του εναλλακτικού περιοδικού Perspective, το 1964, αποτραβήχτηκε από την πολιτική και αφοσιώθηκε στη μετάφραση. Από το 1966 ώς το 1970 έζησε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη γιουγκοσλαβική έκδοση του BBC, ενώ από το 1990 ώς το 1995 ήταν σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού της Σλοβενίας. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο Πρεσέρεν για το σύνολο του έργου του.


Την Τρίτη 22 Απριλίου στις 8 μ.μ., θα βρίσκεται στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου, όπου φιλοξενείται η ποιητική εκδήλωση για τον εορτασμό των πρώτων γενεθλίων του περιοδικού «Φρέαρ». Ποιήματά τους θα διαβάσουν, επίσης, οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιώργος Χουλιάρας, Αννα Γρίβα, Δημήτρης Αγγελής και άλλοι Ελληνες ποιητές. Δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 24 Απριλίου στις 7.30 μ.μ., ο Σλοβένος λογοτέχνης θα συζητήσει με τον Αναστάση Βιστωνίτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Είσοδος ελεύθερη.

No comments: