Thursday, April 17, 2014

Πέθανε ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

  • Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο νομπελίστας κολομβιανός συγγραφέας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του την οποία επικαλείται το Associated Press.
Ο Μάρκες (Γκαμπριέλ Χοσέ Γκαρσία Μάρκες), που εδώ και ζούσε μόνιμα στο Μεξικό από τη δεκαετία του '60, ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος. Είχε γεννηθεί στις 6 Μαρτίου 1927 στην Αρακατάκα της Κολομβίας. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά. Το 1947 δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα, «Τρίτη Παραίτηση» κι ένα χρόνο μετά ταξίδεψε στις Ινδίες όπου και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 1967 λεγραψε τα «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας κι έγιεν παγκόσμιο μπεστ-σέλερ.
Με τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του καθιέρωσε το είδος του μαγικού ρεαλισμού. Το 1982 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ο Μάρκες έπασχε από τα 77 του από καρκίνο στους λεμφαδένες.
Το 2000 στο περουβιανό περιοδικό «Ρεπούμπλικα» γράφηκε πως είχε φτάσει στα τελευταία του. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ένα κείμενο με τίτλο «Μαριονέτα», ένα είδος ανακοίνωσης προς τους πιο στενούς του φίλους. Ο Μάρκες αρνήθηκε πως ήταν δικό του: «Αυτό που θα μπορούσε να με σκοτώσει είναι έστω και η υποψία πως έχω γράψει κάτι τόσο απολύτως κιτς. Τίποτ' άλλο δεν με ανησυχεί».
Το 2002 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του. Τρία χρόνια αργότερα, το 2005, κέρδισε τη μάχη εναντίον του καρκίνου. 
Στις 6 Μαρτίου έκλεισε τα 87 του χρόνια οπότε και εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως.
Στις αρχές Απριλίου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία.  H μεξικανική εφημερίδα El Universal επικαλούμενη "αξιόπιστες πηγές" είχε γράψει ότι ο καρκίνος των λεμφαδένων από τον οποίο είχε προσβληθεί ο Μάρκες πριν από 15 χρόνια, εμφανίστηκε εκ νέου και τώρα έχει κάνει μετάσταση στους πνεύμονες, τα γάγγλια και το ήπαρ.
Στο τεράστιο έργο του συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: "Το φθινόπωρο του Πατριάρχη", "Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου", "Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας", "Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα" και "Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων". Επίσης, έχει γράψει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

enet.gr, 23:27 Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

No comments: