Wednesday, April 23, 2014

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Αθήνα

  • Εκδηλώσεις στις Εκδόσεις Γαβριηλίδης σήμερα, 23 Απριλίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στην Αθήνα
Η 23η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 1616 πέθαναν τρεις σημαντικοί συγγραφείς, ο ισπανός Θερβάντες, ο βρετανός Σαίξπηρ και ο περουβιανός Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα, ανακηρύχθηκε το 1995 από την UNESCO Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, για να «τιμήσει τα βιβλία και τους συγγραφείς και να ενθαρρύνει το κοινό, ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να ανανεώσουν τον σεβασμό προς την αναντικατάστατη προσφορά όσων εργάστηκαν για την κοινωνική και την πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας».
Οι ρίζες αυτής της παγκόσμιας γιορτής του βιβλίου βρίσκονται στην Καταλονία στην Ισπανία, όπου στις 23 Απριλίου, γιορτή του Αγίου Γεωργίου, οι βιβλιοπώλες χαρίζουν ένα τριαντάφυλλο σε κάθε πελάτη που αγοράζει ένα βιβλίο.

Ο έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης βρέθηκε στη Βαρκελώνη αυτήν την ημέρα και ενθουσιάστηκε από το εορταστικό κλίμα, γιατί «σε όλη την πόλη οι βιβλιοπώλες στήνουν πάγκους, πωλούν βιβλία και χαρίζουν τριαντάφυλλα». Επιθυμώντας να μεταφέρει την εμπειρία αυτή στην Ελλάδα, έφερε σε επαφή τον εκδότη του Σάμη Γαβριηλίδη με μέλη της ισπανόφωνης κοινότητας στην Αθήνα.
Το αποτέλεσμα ήταν μια γιορτή για το βιβλίο που διοργανώνουν, για τέταρτη φορά εφέτος, από κοινού με το περιοδικό Sol Latino και το κέντρο ισπανικής, πορτογαλικής και καταλανικής γλώσσας Abanico στις 23 Απριλίου, στους χώρους των Εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), στις 8.30 μ.μ.
Φέτος, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικό στην Ελλάδα, τιμάται ο νομπελίστας μεξικανός ποιητής Οκτάβιο Πας.
Η γιορτή περιλαμβάνει: Εισαγωγή από τον Pere Romero Puig στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και την ιστορία της, ανάγνωση αποσπασμάτων του έργου του Πας στα ελληνικά και στα ισπανικά, από διπλωμάτες, καθηγητές, ηθοποιούς, συγγραφείς και φίλους της ιβηροαμερικανικής λογοτεχνίας και μουσική από DJ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

No comments: