Wednesday, April 23, 2014

Εκπλήσσει ο Μάρκες με το ανέκδοτο χειρόγραφο «Θα ιδωθούμε τον Αύγουστο»

Την είδηση έδωσε την Τρίτη, μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press, ο Κρίστομπαλ Πέρα, διευθυντής εκδόσεων του μεξικάνικου εκδοτικού οίκου Penguin Random House Mexico, την ώρα που οι συμπατριώτες τού νοτιοαμερικανού συγγραφέα απότειναν φόρο τιμής στη μνήμη του. Ο Πέρα δήλωσε ότι η οικογένεια του Μάρκες δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιτρέψει την έκδοση του έργου ή, σε αντίθετη περίπτωση, σε ποιόν θα παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα. Το χειρόγραφο φέρει τον τίτλο «Θα ιδωθούμε τον Αύγουστο» («We'll See Each Other in August», ή «En Agosto Nos Vemos»).

Απόσπασμα του χειρογράφου που δημοσιεύθηκε στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia αναφέρεται σε ένα κεφάλαιο, το οποίο παραμένει ανοιχτό ως προς την έκβασή του, και περιγράφει το ταξίδι μιας παντρεμένης γυναίκας περίπου 50 χρόνων σε ένα τροπικό νησί όπου βρίσκεται ο τάφος της μητέρας της, τον οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο. Η γυναίκα συνάπτει ερωτική σχέση, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, με έναν συνομήλικό της.

Το μοτίβο του έρωτα

Ο ερωτικός τόνος του έργου αναδεικνύεται μέσα από την επιδέξια περιγραφή της γοητείας που ασκεί το εξωτικό νησί και τις εξαίσιες ζωγραφιές που αποτυπώνονται μέσα από τα τοπία, τη μουσική αλλά και τη ζωή των ντόπιων κατοίκων.

Το χειρόγραφο, πιθανόν, χρονολογείται από την εποχή που ο Μάρκες έγραφε το τελευταίο του μυθιστόρημα «Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου», το οποίο εκδόθηκε το 2004, και καταπιάνεται με το προσφιλές θέμα των διαφορετικών εκφάνσεων του έρωτα.

Ο συγγραφέας αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα με την υγεία του ενώ υπέφερε από άνοια και μάλλον δεν μπορούσε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την συγγραφή.

«Δεν πρόκειται να γράψω άλλο», λέει ο μεξικανός συγγραφέας Homero Aridjis ότι του είχε εκμυστηρευτεί ο Μάρκες το 2005.

Ο βιογράφος του Μάρκες, Τζέραλντ Μάρτιν, δήλωσε ότι το χειρόγραφο ξεκίνησε ως μια μικρή ιστορία.

«Το γεγονός αποτελεί μια έκπληξη για μένα. Οταν είχα μιλήσει για αυτό το ζήτημα με τον Γκάμπο μου είχε πει ότι επρόκειτο για ένα αυτόνομο θέμα το οποίο επρόκειτο να συμπεριλάβει σε ένα βιβλίο με άλλες τρεις παρόμοιες αλλά ανεξάρτητες ιστορίες» αναφέρει ο Μάρτιν.

«Τώρα γίνεται λόγος για μια σειρά διαφορετικών επεισοδίων στα οποία η γυναίκα επιστρέφει, ζώντας κάθε χρόνο μια διαφορετική περιπέτεια» σημειώνει ο Μάρτιν σε ηλεκτρονικό του μήνυμα και προσθέτει: «Προκαλεί αίσθηση το γεγονός και δείχνει ότι ο Γκάμπο συνέχισε να ασχολείται με αυτό μέχρι και πριν από μερικά χρόνια».

No comments: