Saturday, April 19, 2014

Αποτεφρώθηκε η σορός του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Επιμνημόσυνη δέηση τη Δευτέρα<
Αποτεφρώθηκε η σορός του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
Φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου «Γκάμπο», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, εκτίθενται στην Κολομβία   (Φωτογραφία:  Reuters )

Μεξικό, Μεξικό
Η σορός του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος πέθανε την Πέμπτη στα 87 του χρόνια έχει ήδη αποτεφρωθεί, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Μεξικού στην Μπογκοτά Χοσέ Γκαμπριέλ Ορτίς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Καρακόλ της Κολομβίας μετέδωσε ότι η σορός του Μάρκες αποτεφρώθηκε την Πέμπτη, την ίδια ημέρα, δηλαδή, που απεβίωσε. «Η σορός του Γκάμπο αποτεφρώθηκε την ίδια ημέρα, την Πέμπτη» ανέφερε ο Καρακόλ στον ιστότοπό του, επικαλούμενος πηγή προσκείμενη στην οικογένεια του λογοτέχνη. Σύμφωνα με τον Καρακόλ, η τέφρα του Γκαρσία Μάρκες έχει αποθηκευθεί σε γραφείο τελετών στη συνοικία Πεδρεγάλ, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας του Μεξικού.


Η οικογένεια του Κολομβιανού συγγραφέα, ο οποίος ζούσε στο Μεξικό από τις αρχές της δεκαετίας του '60, δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν η τέφρα του θα μοιραστεί ανάμεσα στο Μεξικό και στην Κολομβία, ανέφερε ο πρεσβευτής της Κολομβίας, μετά από μια συνάντησή του με τη Μερσέδες Μπάρσα, τη χήρα του λογοτέχνη.

«Έχουν την τέφρα και προσπαθούν να αποφασίσουν εάν θα τη στείλουν στην Κολομβία, αν θα στείλουν ένα μέρος της» είπε ο πρεσβευτής μετά τη συνάντηση.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή είναι μια πολύ απλή οικογένεια. Ούτε ο Μάρκες ούτε οι οικογένεια είχαν σχεδιάσει τι θα συνέβαινε μετά το θάνατό του. Δεν ήταν το στιλ του» ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Χάιμε Αμπέγιο, διευθυντής του Ιδρύματος για μια Νέα Ιβηροαμερικανική Δημοσιογραφία (Fundación Nuevo Periodismo Iberoamericana, FNPI), το οποίο είχε ιδρύσει και διηύθυνε ο νομπελίστας συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Μία δημόσια επιμνημόσυνη τελετή θα γίνει την Δευτέρα για Μάρκες στην μεξικανική πρωτεύουσα στο Palacio de Bellas Artes, το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο του Μεξικού, και σε αυτή θα παραστεί ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, όπως ανακοίνωσε χθες η πρεσβεία της χώρας του στο Μεξικό.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, 19 Απρ. 2014

No comments: