Thursday, October 1, 2009

Γιατί οι φιλόσοφοι αδίκησαν το μυθιστόρημα;

  • Η φετινή διεθνής συνάντηση «L' atelier du roman» στο Ναύπλιο

Δεκατρείς συγγραφείς από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Δανία και την Ελλάδα συμμετέχουν στην 11η η διεθνή συνάντηση «Φιλοσοφία και μυθιστόρημα: η συνάντηση που δεν έγινε».

Θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία του γαλλικού λογοτεχνικού περιοδικού «L' atelier du roman» και της ΔΕΠΑΝ Ναυπλίου, Σάββατο και Κυριακή, στην αίθουσα «Τριανόν» του Ναυπλίου.

Συγκεκριμένα, κατά αλφαβητική σειρά, θα συμμετάσχουν οι Δημήτρης Δημητριάδης, Μελίντα Κανόν, Γιάννης Κιουρτσάκης [φωτο], Μονίκ Λαρί, Μπρούνο Μαγιέ, Ζαν-Ιβ Μασόν, Μάρεκ Μπιέντσικ, Λουί Νεφέρ, Ντανί-Ρομπέρ Ντιφούρ, Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Λάκης Προγκίδης και Φραντσέσκο Φορλάνι.

«Μέχρι τον 20ό αιώνα το μυθιστόρημα θεωρήθηκε από τους περισσότερους φιλόσοφους ως λογοτεχνικό είδος μικρότερης σημασίας και αξίας από τα άλλα, τα γνωστά και επεξεργασμένα από την αρχαιότητα», αποφαίνεται ο διευθυντής του «L' atelier du roman» Λάκης Προγκίδης. Ετσι, στη συνάντηση θα τεθεί το ερώτημα: «Γιατί η φιλοσοφία δέχθηκε στο σύνολό της αβασάνιστα αυτού του είδους την αδικία; Γιατί οι φιλόσοφοι, για παράδειγμα, προτίμησαν την ποίηση και το θέατρο και άφησαν στη σκιά την τέχνη που συνέβαλε, εδώ και πέντε ή έξι αιώνες, όσο και οι άλλες, αν όχι και περισσότερο, στην αισθητική διαμόρφωση των λαών της Ευρώπης -για να περιοριστούμε στην ήπειρο όπου η φιλοσοφία και το μυθιστόρημα γνώρισαν την πιο μεγάλη άνθηση;».

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στα γαλλικά με διερμηνεία στα ελληνικά, χωρίς να αποκλείονται οι παρεμβάσεις στα ελληνικά εκ μέρους των συμμετασχόντων. Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι διοργανωτές, πρόκειται για ένα ανοικτό εργαστήριο αισθητικού προβληματισμού και όχι για παράλληλες ανακοινώσεις ειδικών. Ενα τεύχος του περιοδικού, αφιερωμένο σ' αυτή τη συνάντηση, θα εκδοθεί τον Μάρτιο του 2010. Τηλ. επικοιν.: 27520-25385.

No comments: