Thursday, October 15, 2009

Ποιητές στην οθόνη

Έτσι σαν τον στίχο του Εμπειρίκου "Τα μυστικά του σινεμά/ Είναι σαν της ποιήσεως τη μαγεία" θα κυλήσει ο φετινός χειμώνας στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, αφού ο νέος κύκλος, όγδοος κατά σειρά, των εκδηλώσεών του "Ποίηση: Λόγος και τέχνη" επικεντρώνεται στους "Ποιητές στην οθόνη".

Κάθε Δευτέρα από τις 19 του μηνός ώς τις 29 Μαρτίου, στην αίθουσα Στράτος Μελεμενής του Ιωνικού Συνδέσμου (Τσουρουκτσόγλου 1 και Λ. Ηρακλείου 251) στις 8 το βράδυ, τα φώτα θα σβήνουν και θα ξεκινά η προβολή ταινιών που ως θέμα τους έχουν Έλληνες ποιητές και στη συνέχεια οι δημιουργοί τους θα συζητούν γι' αυτές με τους θεατές.

Την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει η ταινία του Τάσου Ψαρρά για τον Ανδρέα Εμπειρίκο (19/10) και ακολουθούν, η ταινία του Γιώργου Καρυπίδη για τον Οδυσσέα Ελύτη "Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα" (2/11), η ταινία του Γιάννη Σολδάτου για τον Μιχάλη Κατσαρό (16/11), η ταινία του Τάκη Χατζόπουλου "Ανήκω στο ανύπαρκτο κόμμα των ποιητών" για τον Άρη Αλεξάνδρου, την παρουσίαση της οποίας θα κάνει ο Γιώργος Μπράμος (30/11), η ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Ένα όνειρο για τη ζωή και το ψωμί. Η Ελλάδα του Γιάννη Ρίτσου" (14/12), η ταινία του Πάνου Κυπαρίσση "Ο Σολωμός των Ελλήνων" (11/1), η ταινία της Μαίρης Κουτσούρη "Κ.Π. Καβάφης 50 χρόνια από τον θάνατό του", την οποία θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (25/1), η ταινία της Δέσποινας Καρβέλα για τον Νίκο Καρούζο (8/2), η ταινία της Μαίρης Κουτσούρη "Αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό" (22/2), η ταινία του Λάκη Παπαστάθη "Ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης" (8/3), η ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "Ημερολόγια καταστρώματος" για τον Γιώργο Σεφέρη (22/3) και τέλος η ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου "Κληρονόμος πουλιών" για τον Μίλτο Σαχτούρη (29/3). Την επιμέλεια του κύκλου έχει ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος. [Η ΑΥΓΗ: 15/10/2009]

No comments: