Wednesday, October 21, 2009

Oι Σέρβοι προτιμούν ελληνικά βιβλία

  • Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου την ερχόμενη εβδομάδα

ΕΚΘΕΣΗ. Οι πολιτιστικές και πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας είναι παλιές και στέρεες. Την ερχόμενη εβδομάδα παίρνουν έναν πιο επίσημο χαρακτήρα, όσον αφορά τον χώρο του βιβλίου, αφού η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα στην 54η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου που θα διαρκέσει από τις 26 Οκτωβρίου ώς την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός των Βαλκανίων, με 800 εκθέτες και 25 χώρες, που επισκέπτονται περίπου 200 χιλ. επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η Σερβία είναι η 6η χώρα (μετά τις Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία) που μεταφράζει ελληνικά έργα - περίπου 30 μεταφράσεις τον χρόνο τα τελευταία χρόνια. Μόνο από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν μεταφραστεί 150 ελληνικά βιβλία στα σερβικά. «Και μάλιστα χωρίς το πρόγραμμα στήριξης μεταφράσεων», όπως τόνισε χθες το μεσημέρι στη συνέντευξη Τύπου, τόσο η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, όσο και ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, Θανάσης Βαλτινός.

Δίπλα στον πρέσβη της Σερβίας στην Αθήνα, η Κατρίν Βελισσάρη ξετύλιξε το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ελληνικής παρουσίας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι. Ετσι, δεκατρείς Ελληνες συγγραφείς (Ν. Παναγιωτόπουλος, Δημ. Μίγγας, Ν. Βαγενάς, Μ. Λαϊνά, Χρ. Γιανναράς, Τ. Θεοδωρόπουλος, Δημ. Νόλλας, Αλ. Σταμάτης, Ελ. Χουζούρη, Κ. Ασημακόπουλος, Χ. Γιαννακοπούλου, Β. Ψαράκη) θα βρίσκονται στη σερβική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα. Ολοι έχουν μεταφρασμένα βιβλία στα σερβικά τον τελευταίο χρόνο ή έχουν βραβευτεί στη Σερβία (Ν. Βαγενάς) ή ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Balkanika. Μαζί με Ελληνες εκδότες και πολιτιστικά ιδρύματα θα αναζητήσουν τα δυνατά σημεία του ελληνικού βιβλίου στη σερβική αγορά.

Ενα αντίγραφο του Εφήβου των Αντικυθήρων θα περιμένει τους Σέρβους επισκέπτες στην είσοδο του ελληνικού περιπτέρου, που πρόσφερε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ενώ για τις ανάγκες της έκθεσης κυκλοφόρησαν πέντε τεύχη του περιοδικού Ithaca στα σερβικά. Η Σερβία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2012.

  • Ολγα Σελλα, Η Καθημερινή, 21/10/2009

No comments: