Thursday, October 8, 2009

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»: Ψευτοδιλήμματα εκ του πονηρού

Ψευτοδιλήμματα και τεχνητά «αδιέξοδα» προβάλλει η ΕΕ σχετικά με το μέλλον της «Europeana» («Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη»), με στόχο να εμφανιστεί ως ...«μοιραία» η εμπορευματική χρήση των ψηφιοποιημένων βιβλίων.

Προς το παρόν, μετά τις δυσκολίες που εμφανίζονται από το ανάλογο εγχείρημα του αμερικανικού, διαδικτυακού μονοπωλίου της «Google» να ψηφιοποιήσει βιβλία, σε καθαρά κερδοσκοπική βάση, λόγω της αντεπίθεσης άλλων μονοπωλίων, όπως η «Μάικροσοφτ» και η «Αμαζον», που διεκδικούν κομμάτι της σχετικής «πίτας», η ΕΕ μπαίνει στο παιχνίδι του μονοπωλιακού ανταγωνισμού... προβάλλοντας «πολιτιστικό» προφίλ!

Ετσι, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ευρωκοινοβουλίου, η «Europeana», ήδη, ψηφιοποίησε 4,6 εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα ευρωπαϊκών βιβλιοθηκών, αλλά αυτή η «υπέροχη ιδέα» δεν «πλέει σε ακύμαντη θάλασσα», αφού οι κανόνες των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι ίδιοι σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τίθενται ζητήματα αποζημίωσης των προς ψηφιοποίηση αντικειμένων που έχουν «κοπιράιτ».

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε (6/10) τις «μελλοντικές προκλήσεις» της «Europeana». Σύμφωνα με την Γερμανίδα «πράσινη» Χέλγκα Τρούπελ, που ανέλαβε τη σύνταξη σχετικής έκθεσης προς την ΕΕ, «πρέπει να βρούμε τα μέσα να ενθαρρύνουμε τα κράτη - μέλη ώστε να παράσχουν χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση. Ο μεγάλος πολιτικός στόχος μου είναι να επιτύχω την ισορροπία μεταξύ της διαθεσιμότητας των ψηφιοποιημένων βιβλίων και της ανταμοιβής των δημιουργών και των δικαιούχων». Οχι ...επειδή έπιασε ο «πόνος» την ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά γιατί «η "Google" ψηφιοποίησε πολλά βιβλία που βρίσκονται υπό πνευματικά δικαιώματα και οι δικαιούχοι παραπονέθηκαν και πήγαν στο δικαστήριο»!

Αυτό είναι ένα τεχνητό «εμπόδιο», αφού, αν η ΕΕ δε σκόπευε στην πλήρη «απελευθέρωση» της πνευματικής δημιουργίας, όπως απαιτεί το κεφάλαιο προς όφελός του, τότε δε θα υπήρχε ζήτημα «ισορροπιών». Ετσι, η «πράσινη» ευρωβουλευτής θέτει, ύπουλα, το δεύτερο ψευτοδίλημμα (σ.σ.. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Η Europeana μπορεί να μην είναι ποτέ τόσο πλούσια όσο η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Google, επειδή δε θα χρηματοδοτηθεί μέσω των διαφημίσεων, αλλά είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη δυνατότητα: Να το κάνει με δημόσια χρηματοδότηση. Εάν θέλουμε να υπερασπίσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπό μας και να πάμε για την πολιτισμική ποικιλομορφία, χρειαζόμαστε την Europeana».

Ουσιαστικά, τα παραπάνω «μεταφράζονται» ως εξής: Χωρίς διαφήμιση, δηλαδή χωρίς μία βασική πλευρά της «αγοράς»... «μην περιμένετε» να προσφερθούν πολλά αντικείμενα προς ψηφιοποίηση, αλλιώς, να πληρώσουν τα κράτη - μέλη. Ποιο καπιταλιστικό κράτος, όμως, θα προσφέρει χρήμα χωρίς ανταλλάγματα, δεδομένου και του γενικότερου στρατηγικού στόχου της ΕΕ για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού;

Προς το παρόν, ο στόχος είναι να υπάρξουν 10 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα μέχρι το 2010 και η Επιτροπή «έχει προωθήσει δημόσιες διαβουλεύσεις για τις μελλοντικές προκλήσεις» (ολοκληρώνονται στις 15 του Νοέμβρη), για να πάρει τις «απόψεις των βιβλιοθηκών, των κατόχων δικαιωμάτων, των επιχειρήσεων τεχνολογίας, των καταναλωτικών οργανώσεων» και του Ευρωκοινοβουλίου. [Ριζοσπάστης, 09/10/2009]

No comments: