Friday, October 16, 2009

Γιάννης Ρίτσος... ο ποιητής του κόσμου



Ο θίασος «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» - σύνολο τέχνης θα παρουσιάζει, στο θέατρο «Εναστρον», από σήμερα τον «Ορέστη» και την «Επιστροφή της Ιφιγένειας» του Γιάννη Ρίτσου - δύο από τους κορυφαίους δραματικούς μονολόγους του ποιητή από την «Τέταρτη Διάσταση» - σε μια ενιαία παράσταση με γενικό τίτλο «Η μυστική μοναξιά των Ατρειδών». Τα δύο έργα αποτελούν μια ενότητα: την τραγική περιπέτεια των παιδιών του Αγαμέμνονα, από την ολονύχτια δοκιμασία του Ορέστη πριν αναλάβει το φόνο της μητέρας του ως το οριστικό κλείσιμο του σπιτιού του Ατρέα, χρόνια μετά, τη νύχτα της επιστροφής της Ιφιγένειας από την Ταυρίδα και το σπαρακτικό αποχαιρετισμό των δύο αδελφών. Ο Ορέστης και η Ιφιγένεια ξαναζούν τον τραγικό κύκλο των Μυκηνών μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα . Ο Ρίτσος μεταφέρει τις μυθικές συγκρούσεις των ηρώων στο σήμερα και έτσι υπογραμμίζει την ενότητα και τραγικότητα του Ελληνισμού μέσα στους αιώνες, με τη βοήθεια μιας γλώσσας εκρηκτικά σύγχρονης. Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, μουσική Σταμάτης Σπανουδάκης, κοστούμια Καλλιόπη Κατσίπη. Ορέστης: Ορέστης Τρίκας. Πυλάδης: Κώστας Βαρσάμης. Φωνή της Ηλέκτρας: Ελένη Κωνσταντίνου. Ιφιγένεια: Χριστίνα Τασκασαπίδου.
  • Το μεγάλο κομμουνιστή ποιητή, με τη διεθνή ακτινοβολία, τιμά όμως και η Βαρκελώνη (στη Sala d'Actes de la Residencia d' Investigadors). Γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα το 2009 έχει ανακηρυχθεί «Ετος Γιάννη Ρίτσου», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, οι φορείς Associacio Catalana de Neohellenistes, Residencia d' Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya και Institucio de les Lletres Catalanes, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), διοργανώνουν αφιέρωμα στον ποιητή. Το αφιέρωμα, που ξεκίνησε προχτές με παρουσίαση αποσπασμάτων από την «Ελένη», θα διαρκέσει μέχρι τις 13/11. Στις 22/10 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των μεταφραστών Ruben Montanes, Jesus Cabezas και Jaume Almirall, με θέμα «Μεταφράζοντας Ρίτσο». Η βραδιά θα κλείσει με τους Clara Vilaseca και Joan Carles Blanco, που ερμηνεύουν μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 30/10 θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση για τον άνθρωπο και ποιητή Ρίτσο, με συμμετέχοντες την κόρη του, Ερη Ρίτσου, τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα και μεταφραστή του Eusebi Ayensa, και τον Oriol Izquierd (διευθυντή του Institucio de les Lletres Catalanes). Στη συνέχεια ο στιχουργός - συνθέτης Josep Tero θα συνοδεύσει μουσικά ποιήματα του Ρίτσου, που θα διαβάσει στα καταλανικά η ηθοποιός Carme Callol. Στις 3/11 οι Sam Abrams ποιητής - κριτικός και Jordi Julia ποιητής - δοκιμιογράφος - κριτικός θα συζητήσουν για την «Πρόσληψη της ποίησης του Ρίτσου στην Ευρώπη και την Αμερική». Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί στις 13/11 με απαγγελία ποιημάτων του από ανέκδοτες μεταφράσεις στα καταλανικά. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 17/10/2009]

No comments: