Friday, October 16, 2009

Το Ισραήλ ζητεί πίσω το χειρόγραφο της «Δίκης» του Κάφκα από τη Γερμανία

http://www.philosophyblog.com.au/images/franz-kafka.jpg

Το Ισραήλ ζήτησε από το Μουσείο Σύγχρονης Λογοτεχνίας της Γερμανίας να επιστρέψει το πρωτότυπο χειρόγραφο της «Δίκης» του Φραντς Κάφκα, κατηγορώντας το για «διπροσωπία» στον τρόπο με τον οποίο απέκτησε το χειρόγραφο.

Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ γράφει σήμερα ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, η οποία αναφέρει ότι είναι ο μοναδικός νόμιμος δικαιούχος του χειρογράφου, θα αποστείλει το αίτημά της προς το γερμανικό Μουσείο την επόμενη εβδομάδα.

Το χειρόγραφο, το οποίο είχε μεταφερθεί στο Τελ Αβίβ από την Πράγα το 1939, πουλήθηκε στη Γερμανία το 1988 έναντι περίπου δύο εκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για σύγχρονο χειρόγραφο.

Η απαίτηση αυτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης εντάσσεται στο πλαίσιο μακρόχρονης διαμάχης για τη λογοτεχνική κληρονομιά του συγγραφέα Μαξ Μπροντ, στενού φίλου του Τσέχου συγγραφέα, με τους εκτελεστές της διαθήκης του.

Ο Μπροντ αγνόησε τις οδηγίες του Κάφκα να καταστρέψει τα χαρτιά του, τα οποία και πήρε μαζί του όταν διέφυγε από την Τσεχοσλοβακία το 1939, πριν την εισβολή των Γερμανών. Όταν πέθανε στο Τελ Αβίβ το 1968, τα χειρόγραφα του Κάφκα ήταν μέρος της κληρονομιάς που άφησε στη γραμματέα του, Έσθερ Χόφα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ λοιπόν κατέθεσε αγωγή εναντίον της κόρης της Έσθερ Χόφα, Εύα, με το αιτιολογικό ότι επιθυμία του Μπροντ ήταν το αρχείο του να διατεθεί σε βιβλιοθήκες στη Γερμανία και το Ισραήλ και ότι η ενέργεια της Χόφα να πουλήσει το χειρόγραφο της «Δίκης» αντιβαίνει στη θέληση του Μπροντ και τη νομοθεσία, που προβλέπει ότι τα σημαντικά χειρόγραφα πρέπει να παραμένουν στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το συνήγορο της ισραηλινής Βιβλιοθήκης στη δίκη για την περιουσία του Μπροντ, ο οποίος κατηγορεί τους Γερμανούς για «διπροσωπία», «το γερμανικό μουσείο ήξερε ότι υπήρχε πρόβλημα με το χειρόγραφο, όταν το απέκτησε πριν από 20 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να το παρακρατεί υποκριτικά, ισχυριζόμενο ότι το απέκτησε νόμιμα».

Οι δικηγόροι ωστόσο της Χόφα θεωρούν ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη «κινείται με απληστία προκειμένου να αποκτήσει παράνομα κάτι που δεν είναι δικό της», αναφέρει η εφημερίδα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: