Tuesday, October 20, 2009

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη Διεθνή 'Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου


Έτοιμο το εθνικό περίπτερο της Ελλάδας για την Διεθνή 'Έκθεση Βιβλίου του Βελιγραδίου, ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα των Βαλκανίων, από 26/10 έως 1/11, όπου η Ελλάδα έχει φέτος την τιμητική της. Την περασμένη χρονιά ήταν τιμώμενη χώρα στην Κίνα, φέτος στο Βελιγράδι, σε μια έκθεση με επισκεψιμότητα περίπου 200 χιλιάδων ανθρώπων.

Η Σερβία, είναι η έκτη χώρα στην οποία κυκλοφορεί ικανός αριθμός μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων, μετά την Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία, με κύριο ενδιαφέρον στην αρχαία ελληνική γραμματεία, την ποίηση, το μυθιστόρημα και την Ορθοδοξία. Γι αυτό και οι θεματικές ενότητες στο εθνικό περίπτερο, είναι οκτώ και αφορούν στην αρχαία Ελλάδα, στο μυθιστόρημα-( διήγημα, αστυνομικό μυθιστόρημα,θέατρο-), στην ποίηση, στο παιδικό βιβλίο, στην ενότητα που περιλαμβάνει λευκώματα-επιστήμες του ανθρώπου- ιστορία-γαστρονομία, στα μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία στα Σερβικά, στις εκδόσεις εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ξένους-λεξικά και στην Ορθοδοξία.

Στο Βελιγράδι συμμετέχουν σαράντα εκδότες και οι εξής συγγραφείς: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Μίγγας, Νάσος Βαγενάς, Μαρία Λαϊνά, Χρήστος Γιανναράς, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Νόλλας, Αλέξης Σταμάτης, Έλενα Χουζούρη, Κώστας Ασημακόπουλος, Χαρά Γιαννακοπούλου, Βάσω Ψαράκη.

Κριτήριο επιλογής των συγγραφέων ήταν τα βιβλία τους να έχουν κυκλοφορήσει το 2009, στα σερβικά, είτε να έχουν βραβευθεί στη Σερβία, όπως ο Ν. Βαγενάς, είτε να είναι βραβευμένοι με το βραβείο «BALKANIKA», ένα βραβείο που δημιούργησαν εδώ και δέκα χρόνια εκδότες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων -όπως η Μάρω Δούκα που δεν θα μπορέσει να παραστεί στην έκθεση -, είτε να ήταν υποψήφιοι για το βραβείο αυτό.

Στα επίσημα εγκαίνια, την κεντρική ομιλία θα κάνει εκ μέρους του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ, ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός. Στις παράλληλες τιμητικές εκδηλώσεις ανήκει και το αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει η Ταινιοθήκη του Βελιγραδίου, για την «ελληνική λογοτεχνία στον κινηματογράφο» και προβολή ανάλογων ταινιών, όπως και το «Φωτογραφικό οδοιπορικό στην Ελλάδα», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Βελιγράδι.

Σημειώνεται τέλος, ότι το 2012 η Σερβία θα είναι η τιμώμενη χώρα, στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: