Wednesday, October 7, 2009

Στοιχήματα για τα Νόμπελ

Ο Ισραηλινός Άμος Οζ θεωρείται φαβορί για το φετινό Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.  Συχνά όμως, όπως έχει δείξει η ιστορία του θεσμού, οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμέ- νες

Όλο και
κάτι ξέρουν μερικοί «στοιχηματζήδες». Το είδαμε στις εκλογές, το βλέπουμε όμως μέχρι και στο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς οι... γνωστοί άγνωστοι του αγγλικού ιντερνετικού γραφείου στοιχημάτων Ladbrokes χτυπούν και πάλι. Πέρυσι, δύο εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του Γκουστάβ Λε Κλεζιό, το όνομά του παιζόταν 14/1, ωστόσο μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση είχε φθάσει να παίζεται 2/1.

Για φέτος, οι Άγγλοι μπουκμέικερς ποντάρουν στον Ισραηλινό Άμος Οζ. 5/1 είναι οι πιθανότητες που του δίνουν, μόλις δύο μέρες πριν από την ανακοίνωση του Νόμπελ 2009. Μεγάλες πιθανότητες δίνονται σε ένα όνομα- έκπληξη, την Αλγερινή Ασιά Τζεμπάρ, που είναι όμως μέλος και της Γαλλικής Ακαδημίας. Στο ίδιο επίπεδο πιθανοτήτων (6/1) βρίσκεται και η διάσημη Αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Όουτς, ενώ ο άλλος μεγάλος Αμερικανός που κάθε χρόνο βρίσκεται στις λίστες των υποψηφίων, ο Φίλιπ Ροθ, ακολουθεί αμέσως μετά με 8/1. Ένας άλλος «συνήθης ύποπτος» της λίστας υποψηφιοτήτων, ο Συριολιβανέζος ποιητής Άδωνις που ζει στη Γαλλία, «παίζει» και αυτός δυνατά με πιθανότητες 9/1. Αμέσως μετά, με περίπου τις ίδιες πιθανότητες, εμφανίζονται μερικά ακόμη μεγάλα ονόματα της σύγχρονης λογοτεχνίας: οι Ιταλοί Αντόνιο Ταμπούκι και Κλαούντιο Μάγκρις, ο Αμερικανός Τόμας Πίντσον, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Ισπανός Χουάν Γκοϊτισόλο. Η Σουηδική Ακαδημία έχει επιδείξει κατά καιρούς επαναστατικό πνεύμα, δίνοντας το Νόμπελ Λογοτεχνίας σε πολύ ανήσυχα πνεύματα, όπως ο Ζοζέ Σαραμάγκου το 1998, η Ελφρίντε Γέλινεκ το 2004, ο Χάρολντ Πίντερ το 2005 ή η Ντόρις Λέσινγκ το 2007. Δεν είναι λίγες οι φορές που επιβραβεύει συγγραφείς που έχουν στρέψει το έργο τους στο δράμα του Ολοκαυτώματοςπερίπτωση Ίμρε Κέρτες το 2002 και όχι μόνον- ενώ δεν λείπει και το στοιχείο της πρόκλησης απέναντι σε «δύσκολα» καθεστώτα, αναδεικνύοντας αντικαθεστωτικούς ή αντιρρησίες. Τέτοια ήταν η περίπτωση του Τούρκου Ορχάν Παμούκ το 2006, αλλά και του Κινέζου Γκάο Ξιν Γιανγκ το 2000. Την Πέμπτη το μεσημέρι θα ξέρουμε.
  • Μανώλης Πιμπλής, TA NEA: Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

No comments: