Wednesday, October 21, 2009

Στόχος χαφιέδων ο Μάρκες

http://mhpbooks.com/mobylives/wp-content/uploads/2009/04/gabriel_garcia_marquez.jpg

  • Επί 15 χρόνια (1967-1986) παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Μεξικού (DFS) τον σπουδαίο Κολομβιανό συγγραφέα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελ Ουνιβερσάλ», ο Μάρκες αποτέλεσε «αντικείμενο» παρακολούθησης την περίοδο που ζούσε στο Μεξικό, αλλά μέχρι τώρα τα σχετικά ντοκουμέντα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πράκτορες έδιναν αναφορές για τις συναντήσεις του συγγραφέα με ηγέτες λατινοαμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατών. Κύριο «ενδιαφέρον» τους ήταν οι σχέσεις του Μάρκες με κομμουνιστές και ιδιαίτερα η φιλία του με τον Φιντέλ Κάστρο.

Μάλιστα, το 1982, όταν ο Μάρκες πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, τα «σαΐνια» της «DFS» σε αναφορά τους τον χαρακτήρισαν «πράκτορα της κουβανικής προπαγάνδας», επειδή πρόσφερε τα δικαιώματα του έργου του «Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» στην κυβέρνηση της Κούβας.

Πάντως, οι χαφιέδες δεν κατάφεραν να «συγκροτήσουν» συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του, αφού δεν μπόρεσαν να εισχωρήσουν στο στενό κύκλο του, παρότι παρακολουθούσαν τα τηλεφωνήματά του. Ο Μάρκες έφυγε από την πατρίδα του για το Μεξικό, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

No comments: