Tuesday, October 20, 2009

Τιμώμενη στο Βελιγράδι η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα είναι η «τιμώμενη χώρα» στην 54η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου (26/10-1/11), που φιλοξενεί 800 εκθέτες από όλο τον κόσμο και δέχεται περισσότερους από 200.000 επισκέπτες. Το πρόγραμμα της ελληνικής συμμετοχής παρουσιάστηκε χτες στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Το ενδιαφέρον της Σερβίας για την ελληνική βιβλιοπαραγωγή εκφράζεται και από το ότι μεταξύ 2003-2009 μεταφράστηκαν στα σερβικά και κυκλοφόρησαν περισσότεροι από 150 τίτλοι ελληνικών βιβλίων: 50 τίτλοι αρχαιοελληνικής γραμματείας, 2 βυζαντινής, 50 σύγχρονης λογοτεχνίας, 50 θρησκευτικού περιεχομένου.

Ο προϋπολογισμός του ελληνικού περιπτέρου (200 τ.μ.) ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Την ευθύνη της συμμετοχής έχει το ΕΚΕΒΙ, με τη συνεργασία των φορέων των Ελλήνων εκδοτών. Συμμετέχουν επίσης: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Προσκαλεσμένοι είναι 13 Ελληνες συγγραφείς που το έργο τους είναι γνωστό στη Σερβία (είτε είναι μεταφρασμένα είτε βραβευμένα).

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συζητήσεις, παιδικά εργαστήρια, προβολές κ.ά., ενώ η Ταινιοθήκη Βελιγραδίου επιμελείται το αφιέρωμα «Η ελληνική λογοτεχνία στο σινεμά», με προβολές διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, εμπνευσμένων από την αρχαία ελληνική δραματολογία και το έργο του Καζαντζάκη. Η Εστία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στο Βελιγράδι διοργανώνει την έκθεση λευκωμάτων «Φωτογραφικό Οδοιπορικό στην Ελλάδα».

Η Σερβία θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης το 2012. [Ριζοσπάστης, 21/10/2009]

No comments: