Tuesday, October 13, 2009

Συνέδριο για την ελληνική γλώσσα στη Λατινική Αμερική

  • Η καταγραφή και η αξιολόγηση των μέχρι σήμερα δεδομένων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Λατινική Αμερική θα τεθούν στο επίκεντρο του συνεδρίου, που διοργανώνεται από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου στο Μοντεβιδέο, της Ουρουγουάης.

Στόχος της διοργάνωσης, που προετοιμάζεται εδώ και καιρό από το Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης Λατινικής Αμερικής, Γεωργίου Παππά, με έδρα το Μπουένος Άιρες, είναι να γίνει μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων και η χάραξη μιας κοινής πολιτικής για την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου. Το συνέδριο στηρίζεται από το ΣΑΕ, Περιφέρεια Λ. Αμερικής και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου».

Στις εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ελληνιστές καθηγητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα χωρών της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Χιλής, Καστίλιο Ντιντιέρ Μιγουέλ, διευθυντής του μοναδικού Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στη Λατινική Αμερική, που φέρει το όνομα του Φώτιου Μαλέρου. Θα μιλήσουν, επίσης, η Λαμπρίνα Κολιούση, από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), ο Συντονιστής ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής, Νικηφόρος Νικολαϊδης, ο οποίος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, όπως και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο κτήριο στο κέντρο του Μοντεβιδέο, θα μιλήσουν οι Σοράγια Οχόβιετ και Γκουστάβο Φιγκαρόλα.

Μέσω του Ιδρύματος, που λειτουργεί πάνω από τρεις δεκαετίες, η ελληνική γλώσσα, η κλασσική και η σύγχρονη παιδεία μας βρήκαν στην Ουρουγουάη πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν, προσελκύοντας «πραγματικούς εραστές» του πολιτισμού μας, όλων των τάξεων και όλων των ηλικιών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: