Wednesday, October 21, 2009

Word Express... Ένα λογοτεχνικό ταξίδι στα Βαλκάνια

Word Express

Ένα λογοτεχνικό ταξίδι στα Βαλκάνια

27 & 28 Οκτωβρίου 2009

«Underground Εντευκτήριο»

Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη

Περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως, τηλ. 2310 283.223


Το British Council και το λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο σας προσκαλούν σε δύο ξεχωριστές λογοτεχνικές βραδιές, με προσκεκλημένους Έλληνες και βαλκάνιους συγγραφείς, οι οποίοι με όχημα ένα τρένο που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη μέσα στα Βαλκάνια, φτάνουν στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες και τις εικόνες που τους έχει χαρίσει αυτό το αλλόκοτο ταξίδι.

Την επιμέλεια των δύο εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Creative Collaboration Project του British Council, έχει ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου / 20:30 / «Underground Εντευκτήριο» / Δεσπεραί 9

Ποίηση: "Το πλάγιο βλέμμα"

Συμμετέχουν: Κατερίνα Ηλιοπούλου (Ελλάδα), Adela Greceanu (Ρουμανία), Γιώργος Χαντζής (Ελλάδα), Ivan Ηristov (Βουλγαρία), Βασίλης Αμανατίδης (Ελλάδα).

Τετάρτη 28 / Οκτωβρίου 20:30 / «Underground Εντευκτήριο» / Δεσπεραί 9

Πεζογραφία: "Η ιστορία μιας στιγμής"

Συμμετέχουν: Ηλίας Μαγκλίνης (Ελλάδα), Ongjen Spahic (Μαυροβούνιο), Κων/νος Τζαμιώτης (Ελλάδα), Netalie Braun (Ισραήλ).

Στην εκδήλωση θα προβληθεί και η ταινία μικρού μήκους "GEVALD" της Netalie Braun (με αγγλικούς υποτίτλους)


Οι αναγνώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πρωτότυπες γλώσσες και στα Ελληνικά και θα ακολουθήσει συζήτηση στα αγγλικά.

Τι είναι το Word Express

Το Word Express είναι ένα νέο πρόγραμμα λογοτεχνικών ανταλλαγών στη ΝότιοΑνατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Creative Collaboration (Πρόγραμμα Δημιουργικής Συνεργασίας) του British Council.

Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος περίπου 50 νέοι συγγραφείς και μεταφραστές, οι οποίοι θα εξετάσουν την πολιτιστική, κοινωνιολογική και πολιτική κληρονομιά της περιοχής και θα συναντήσουν ομολόγους τους από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι συγγραφείς θα σχηματίσουν τρεις ομάδες, οι οποίες παίρνοντας το τρένο από διαφορετικές αφετηρίες, και ακολουθώντας διαφορετικές διαδρομές, θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι μέσα στα Βαλκάνια. Στις πόλεις που θα σταματήσουν (Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια, Σκόπια και Θεσσαλονίκη) θα συμμετάσχουν σε μια σειρά συζητήσεων, εκδηλώσεων και σεμιναρίων. Η Θεσσαλονίκη θα είναι η πρώτη μεγάλη κοινή τους στάση πριν μπουν στο τρένο για τον τελικό προορισμό και των τριών διαδρομών: την Κωνσταντινούπολη. Οι συμμετέχοντες συγγραφείς προέρχονται από τις εξής χώρες: Αρμενία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ισραήλ, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.


No comments: