Saturday, October 31, 2009

Η ΕΡΤ ζητεί επανόρθωση για συνέντευξη συγγραφέα

  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟ

Ακόμη και σε κατάσταση «απόλυτης ακινησίας», ορισμένοι στην ΕΡΤ καταφέρνουν να κάνουν το «θαύμα» τους. Επιχειρούν να ...υποχρεώσουν δημοσιογράφο να μεταδώσει εκπομπή επανόρθωσης, γιατί κάποιοι έχουν άλλη άποψη για όσα ανέφερε συγγραφέας σε συνέντευξή του για το μυθιστόρημά του.

Εκπομπή επανόρθωσης ζητεί η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ, να κάνει ο Αρης Σκιαδόπουλος (πάνω) για συνέντευξη που έκανε στους «Δρόμους» του (ΕΤ-1) με τον συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη (κάτω)

Εκπομπή επανόρθωσης ζητεί η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ, να κάνει ο Αρης Σκιαδόπουλος (πάνω) για συνέντευξη που έκανε στους «Δρόμους» του (ΕΤ-1) με τον συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη (κάτω)

Η Γενική Διεύθυνση τηλεόρασης της ΕΡΤ ζητεί από τον Αρη Σκιαδόπουλο να δημιουργήσει εκπομπή, όπου θα συμμετάσχουν, υποτίθεται, εκπρόσωποι όσων θεώρησαν αναληθή και προσβλητικά τα όσα είπε σε συνέντευξή του ο συγγραφέρας και δικηγόρος Βασίλης Γκουρογιάννης στην εκπομπή «Δρόμοι» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος στην ΕΤ-1 και μεταδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ να καταργηθεί η έννοια της συνέντευξης. Να καταργηθεί ουσιαστικά το δικαίωμα του δημοσιογράφου να επιλέγει με ποιον θα κάνει συνέντευξη. Αυτά μόνο στην ΕΡΤ θα μπορούσαν να τα σκεφτούν.

Ο Α. Σκιαδόπουλος παρουσίασε το καλοκαίρι στους «Δρόμους» του ένα πορτρέτο του συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη, ο οποίος μίλησε και για το τελευταίο του μυθιστόρημά «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» και αναφέρθηκε σε γεγονότα κατά την εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Οι σύλλογοι «Βετεράνοι Κύπρου 1974», «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Κύπρου 1974» κ.ά. θεώρησαν ότι ειπώθηκαν αναλήθειες από τον συγγραφέα και κατέφυγαν με επιστολή τους για επανόρθωση στην ΕΡΤ και αργότερα με εξώδικο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η ανεξάρτητη Αρχή με τη συνηθισμένη διαδικασία περί επανανορθώσεων κοινοποίησε την εξώδικο στην ΕΡΤ, ζητώντας να μάθει αν το θέμα πέρασε από την αρμόδια επιτροπή του σταθμού και σε καταφατική περίπτωση να αποσταλεί αντίγραφο της απόφασης στο συμβούλιο.

Στην ΕΡΤ στηριζόμενοι σε αυτό το έγγραφο αντί να απαντήσουν ότι επρόκειτο για μία συνέντευξη που επέλεξε ο δημοσιογράφος όπως έχει κάθε δικαίωμα, θεώρησαν ότι το ΕΣΡ τους ζητεί να προχωρήσουν σε επανόρθωση κι έτσι με έγγραφό τους ζήτησαν από τον Αρη Σκιαδόπουλο να υπάρξει εκπομπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων όσων διαμαρτυρήθηκαν. Καμία τέτοια υποχρέωση όμως δεν προκύπτει από το έγγραφο του ΕΣΡ και δεν θα μπορούσε, καθώς θα ήταν ανεπίτρεπτη παρέμβαση σε δημοσιογραφική εργασία. Μέλη του συμβουλίου, μάλιστα, εξηγούν ότι θα αρκούσε η απάντηση ότι επρόκειτο για συνέντευξη που επέλεξε το κανάλι και ο δημοσιογράφος. Πόσω μάλλον όταν ο συγγραφέας έκανε αναφορές στο μυθιστόρημά του όπου βέβαια έχει συλλέξει και μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν κατά την εισβολή στην Κύπρο, αλλά όπως είναι φυσικό υπάρχει και μυθοπλασία.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή έκανε αναφορά στον Παπαδιαμάντη, τονίζοντας στη συνέντευξή του ότι «μέσα από ένα μυθιστόρημα η αλήθεια μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια». Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να «ανακαλύψουν» εκ νέου τους κανόνες της μυθοπλασίας και της δημοσιογραφίας. Δεν φτάνει δηλαδή η βιομηχανία αγωγών που έχει ξεσπάσει λόγω του «τυποκτόνου νόμου», σε λίγο θα μας υποδεικνύουν και με ποιούς θα κάνουμε συνέντευξη...

  • ΣΩΤ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ,

No comments: