Monday, October 12, 2009

Ταιριαστό «ύστατο χαίρε» στον Έντγκαρ Αλαν Πόε με 160 χρόνια καθυστέρηση

  • Δεύτερη «κανονική» κηδεία

Η Βαλτιμόρη γιόρτασε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του «άρχοντα του μακάβριου», Έντγκαρ Αλαν Πόε, με κάτι που θα έκανε τον ποιητή να χαμογελάσει: Τον κήδευσε ξανά, αυτήν τη φορά με τις δέουσες τιμές.

Ο Πόε είχε βρεθεί τον Οκτώβριο του 1849 καταπονημένος, μεθυσμένος και σε κατάσταση παραληρήματος έξω από ένα πανδοχείο στη Βαλτιμόρη. Μεταφέρθηκε σε κλινική και πέθανε ελάχιστες ημέρες αργότερα, στην ηλικία των 40. Η κηδεία του, σύμφωνα με τις λίγες πληροφορίες που υπάρχουν, κράτησε λίγα λεπτά, ενώ οι παριστάμενοι δεν ξεπερνούσαν τους δέκα.

Η αδικία, όμως, αποκαταστάθηκε: Εκατόν εξήντα χρόνια μετά διοργανώθηκε αναπαράσταση της κηδείας, πρέπουσας και πλήρους τιμών αυτήν τη φορά. Η τελετή είχε τα πάντα, με τους επισκέπτες να έχουν ντυθεί με κοστούμια της εποχής, ομιλίες από μεγάλες προσωπικότητες της εποχής που υποδήθηκαν θαυμαστές του, ιππήλατη άμαξα που έσερνε το φέρετρο, και βεβαίως την απαιτούμενη σορό -ομοίωμα του ποιητή.

Η αιτία του θανάτου του ποιητή παραμένει άγνωστη, με τις θεωρίες να ξεκινούν από επιπλοκές που σχετίζονται με τη χρόνια κατανάλωση αλκοόλ και φτάνουν μέχρι επιληψία.

Στο «Σπίτι του Πόε» στη Βαλτιμόρη, το ομοίωμα του νεκρού ποιητή είχε τεθεί σε «λαϊκό προσκύνημα» από την προηγούμενη εβδομάδα πριν τελικά ταφεί.

  • Βαλτιμόρη - Το Βήμα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009 [ 20:43 ]

A proper reburial

Edgar A. Poe, local author and poet of much renown, was laid to rest at Westminster Hall yesterday inside a simple redwood coffin, after a grand theatrical and oratorical send-off to usher him, as he once wrote, "into the region of shadows." Of course the true Poe remained buried beneath the monument on the northwest corner of the church grounds in Southwest Baltimore, near where his body was placed hastily in a family plot soon after his death on Oct. 7, 1849.


No comments: