Wednesday, September 30, 2009

Αρνήθηκε το αμερικανικό βραβείο τιμής η δημιουργός του Χάρυ Πότερ

Η δημιουργός του Χάρυ Πότερ Τζ, Κ Ρόουλινγκ αρνήθηκε να παραλάβει το ανώτατο βραβείο τιμής που δίνεται από την αμερικανική κυβέρνηση σε πολίτες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «αφορισμό» των βιβλίων της από την κυβέρνηση Μπους.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους ο Χάρυ Πότερ είχε μπει στη «μαύρη» λίστα των βιβλίων που απευθύνονται σε Αμερικανόπουλα με την αιτιολογία ότι "ωθούσε τα παιδιά στη μαγεία".

Ο Ματ Λίτερμαν ένας από τους συγγραφείς των λόγων του πρώην Αμερικανού προέδρου φέρεται να ήταν ένας από αυτούς με αποτέλεσμα η Βρετανίδα συγγραφέας να εξαιρεθεί από τη λίστα των ατόμων που θα βραβεύονταν για την κοινωνική τους προσφορά επί προεδρίας Μπους.

Το βραβείο τελικά έμεινε σε βρετανικά χέρια, αλλά σε αυτά του Τόνι Μπλερ ο οποίος βραβεύτηκε από τον καλό του φίλο Τζορτζ Μπους, μάλλον για τη φιλία τους(!). Ήταν μάλιστα η τελευταία προεδρική πράξη του Τζορτζ Μπους ο οποίος κατηγορήθηκε ότι επί των ημερών του ένα κοινωνικό βραβείο έλαβε πολιτικές διαστάσεις.

Την «τιμή» της μεταλλίου προσπάθησε αυτή τη φορά να σώσει ο πρόεδρος Ομπάμα ο οποίος βράβευσε εκτός από την Ρόουλινγκ έναν ακόμη από τη μαύρη λίστα του Μπους, τον φυσικό Στέφεν Χόκινγ.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ πάντως δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά εδώ και χρόνια με την συντηρητική πτέρυγα των Αμερικανών διανοούμενων καθώς και στο παρελθόν κάποιοι είχαν χαρακτηρίσει τον Χάρυ Πότερ ακατάλληλο για παιδιά γιατί αφήνει υπονοούμενα ομοφυλοφιλίας.

No comments: