Tuesday, September 22, 2009

Ο Ισραηλινός Άμος Οζ φαβορί γαι το Νόμπελ Λογοτεχνίας

  • Ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ είναι φέτος φαβορί για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με τις πιθανότητες που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ιστότοπο στοιχημάτων Landbrokes.

http://www.claremontmckenna.edu/gould/images/Oz_Amos_promo_photo.jpg

Ο Οζ, το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί επανειλημμένα για το βραβείο, βρίσκεται στο 5 προς 1, ενώ ακολουθούν η γεννημένη στην Αλγερία Γαλλίδα ποιήτρια Ασιά Τζεμπάρ στο 6 προς 1 και ο Ισπανός συγγραφές Λουίς Γκοϊτισόλο στο 7 προς 1.

Ο Γκοϊοτισόλο, ο οποίος ζει στο Μαρόκο, είναι καινούριος στον κατάλογο των φαβορί των στοιχημάτων, όμως η παρουσία του σε αυτόν αντανακλά το γεγονός ότι το Ladbrokes επικεντρώνει φέτος περισσότερο σε συγγραφείς από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.

Το μόνιμο αμερικανικό ντουέτο των υποψηφίων για το Νόμπελ Τζόις Κάρολ Όουτς και Φίλιπ Ρόθ βρίσκεται στο 8-1 (τόσο η Όουτς όσο και ο Ροθ), ενώ ο γεννημένος στη Συρία ποιητής Άδωνις (Άλι Άχμαντ Σαΐντ Ασμπάρ), ο οποίος περιλαμβανόταν και στον προηγούμενο κατάλογο των φαβορί, έχει πιθανότητες 9 προς 1, σύμφωνα πάντα με το γραφείο στοιχημάτων.

Οι Ιταλοί Αντόνιο Ταμπούκι και Κλάουντιο Μάγκρις, ο Χαρούκι Μουρακάμι της Ιαπωνίας και ο Τόμας Πίντσον των ΗΠΑ συμπληρώνουν το τοπ-10 των φαβορί και βρίσκονται όλοι στο 10-1.

Οι πιθανότητες για τον Αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν είναι 26 προς 1, από 101 προς 1 που ήταν το 2008, σύμφωνα με το γραφείο Ladbrokes.

Επίσης στο 26 προς 1 βρίσκονται οι Καναδέζες συγγραφείς Άλις Μάνρο και Μάργκαρετ Άτγουντ, ο Χουάν Μαρσέ από την Ισπανία και ο Τζέιμς Νγκούγκι από την Κένυα.

Η επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο σε ημερομηνία που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: