Wednesday, September 9, 2009

Μεγάλα ονόματα για το βραβείο Man Booker. Ανακοινώθηκε χθες η shortlist με τους έξι συγγραφείς

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Μια πολύ δυνατή εξάδα συγγραφέων είναι η φετινή shortlist για το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker, το μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και από τα πιο σημαντικά για την αγγλόφωνη πεζογραφία.

Για το βραβείο, που θα ανακοινωθεί στο Λονδίνο στις 6 Οκτωβρίου, με 50.000 στερλίνες χρηματικό έπαθλο για τον νικητή, υποψήφιοι είναι οι Tζ. Μ. Κουτσί, Α. Σ. Μπάιατ, Χίλαρι Μαντέλ, Σάρα Γουότερς, Ανταμ Φουλντς, Σάιμον Μόουερ.

Από πλευράς λογοτεχνικού κύρους και μεγάλου κοινού, ξεχωρίζουν ο Νοτιοαφρικανός Τζ. Μ Κουτσί (J. M. Cootzee), ήδη δύο φορές νικητής του Booker (1983, 1999), υποψήφιος φέτος για το «Summertime» και η Α. Σ. Μπάιατ (A.S. Byatt), νικήτρια το 1990 για το «Possesion», υποψήφια φέτος για το «The Children’s Book». Κοντά τους, η Σάρα Γουότερς, από τις πολυδιαβασμένες σύγχρονες συγγραφείς, για το «The Little Stranger» και η Χίλαρι Μαντέλ για το «Wolf Hall». Η Μαντέλ (μεταφρασμένη εδώ και χρόνια και στα ελληνικά) θεωρείται από τα φαβορί. Συγγραφέας με μεγάλο κοινό, φέτος εντυπωσίασε με το βιβλίο της «Wolf Hall», το οποίο έχει ως ήρωα τον Τόμας Κρόμγουελ, σύμβουλο του Ερρίκου του 8ου.

Αλλά και οι δύο άλλοι συγγραφείς που συμπληρώνουν την εξάδα είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι. Ο Σάιμον Μόουερ (Simon Mawer) είναι φέτος υποψήφιος για το όγδοο μυθιστόρημά του με τίτλο «The Glass Room», με θέμα έναν αρχιτέκτονα που φιλοδοξεί να χτίσει ένα γυάλινο σπίτι. Και ο Aνταμ Φουλντς (Adam Foulds), 34 ετών, με πολλές διακρίσεις ήδη στο ενεργητικό του, είναι υποψήφιος για το μυθιστόρημα «The Quickening Maze», χρονικό της τρέλας του ποιητή John Clare (1793-1864).

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στη θέση να ανακοινώσουμε μία τόσο δυνατή shortlist, τόσο προκλητική που είναι βέβαιο ότι θα είναι πονοκέφαλος», δήλωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων, James Naughtie. «Η επιλογή θα είναι δύσκολη. Υπάρχει χειμαρρώδης αφήγηση, μεγάλη επινοητικότητα, ποίηση και οξεία εμβάθυνση».

Κάθε υποψήφιος, περιλαμβανομένου του νικητή, θα λάβει 2.500 στερλίνες, καθώς και ένα αντίτυπο του βιβλίου του σε καλλιτεχνική βιβλιοδεσία. Για δεύτερη χρονιά, αποσπάσματα από κάθε υποψήφιο βιβλίο θα είναι διαθέσιμα για download σε κινητά τηλέφωνα.

Περσινός νικητής ήταν ο Ινδός Aravind Adiga για το βιβλίο του «Ο Λευκός Τίγρης» (στα ελληνικά σε μετάφραση Ρένας Χατχούτ, εκδ. Μοντέρνοι Καιροί)

.

No comments: