Wednesday, September 9, 2009

Στο Ζάππειο από τις 11 Σεπτεμβρίου το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Eurokinissi

Στο Ζάππειο μεταφέρεται φέτος το Φεστιβάλ Βιβλίου

Στο Ζάππειο, αντί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λόγω μη παραχώρησης του πεζόδρομου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα διεξαχθεί φέτος το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο θα διαρκέσει από τις 11 έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), σε συνεργασία με τους εκδότες της Αθήνας (ΣΕΒΑ) και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

Με σύνθημα «Για ένα πράσινο μέλλον», το Φεστιβάλ φέτος διοργανώνεται με... οικολογική διάθεση και για τις εκδηλώσεις του συνεργάστηκε και με την πρεσβεία της Δανίας, χώρα στην οποία θα φιλοξενηθεί στις 7 Δεκεμβρίου η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Περίπου 200 Έλληνες εκδότες θα παρουσιάσουν σε 172 περίπτερα μέσα από 50.000 τίτλους την πρόσφατη παραγωγή τους.

Επιπλέον στους μικρούς αναγνώστες απευθύνεται η «Παιδική Βιβλιοθήκη της Οικολογίας» που θα στήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με τις σχετικές εκδόσεις αλλά και συναντήσεις των παιδιών με συγγραφείς και εικονογράφους.

Η έκθεση κόμικ «Χημεία και Τέρατα» θα φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Βιβλίου, με σκοπό τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις της χημικής μόλυνσης.

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, με τίτλο «Greening the Future» (Για ένα πράσινο μέλλον), θα ανοίξει την πρώτη ημέρα, 11 Σεπτεμβρίου, η προσκεκλημένη του Φεστιβάλ, ποιήτρια Ίρις Γκάρνοβ, με τη συλλογή ποιημάτων της «Ποιήματα από τη Γροιλανδία», αφιερωμένα σε μια από τις πιο ευαίσθητες κλιματολογικά περιοχές του πλανήτη.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο επίσης Δανός συγγραφέας Πήτερ Φόγκνταλ, θα διαβάσει αποσπάσματα από μυθιστορήματά του και θα συζητήσει με το κοινό.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης προβολές οικολογικών ντοκιμαντέρ Ελλήνων σκηνοθετών (Η. Ιωσηφίδης, Δ. Κουτσιαμπασάκος, Μ. Παπαλιού) και θα κορυφωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, με τη συναυλία του δανέζικου συγκροτήματος «Grand Avenue» και των Ελλήνων «Maraveyas Illegal».

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 14 Σεπτεμβρίου.

* Σε μία άλλη εξέλιξη, ο εκδότης Σ.Γαβριηλίδης δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του στο νέο ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Σε επιστολή του, αναφέρει ότι ο διορισμός νέου ΔΣ στο ΕΚΕΒΙ, «εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με καθυστέρηση 4 μηνών» τον βρίσκει αντίθετο και επομένως δεν μπορεί να αποδεχτεί τη συμμετοχή του σε αυτό.

No comments: