Saturday, September 19, 2009

Λάμπει η Βιβλιοθήκη της «Καίτης Λασκαρίδη» στον Πειραιά

Το κοινωφελές πολιτιστικό ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» συστάθηκε την άνοιξη του 2007, με προεδρικό διάταγμα και τις υπογραφές των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών και Ναυτιλίας.

Ιδρυτές του, ο Πάνος και η Μαριλένα Λασκαρίδη.

Σκοπός του ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» είναι η προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών γραμμάτων και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας, καθώς και η λειτουργία βιβλιοθήκης με την επωνυμία «Καίτη Λασκαρίδη».

Η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Λασκαρίδη το 1993, στη μνήμη της συζύγου του, και είχε έδρα ένα νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα στην περιοχή του Ν. Φαλήρου.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, μετά τη σύσταση του ιδρύματος και τη μεταφορά του σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτήριο στον Πειραιά, ενσωματώθηκε στο ίδρυμα. Σήμερα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική ανάπτυξη. Διαθέτει πλέον 25.000 τίτλους βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν τις κατηγορίες παγκόσμια, σύγχρονη και κλασική λογοτεχνία, φιλοσοφία, θρησκειολογία, κοινωνικές, θετικές, θεωρητικές και εφαρμοσμένες επιστήμες, καλές τέχνες, ιστορία, γεωγραφία, πληροφοριακό υλικό γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, 118 τίτλους περιοδικών που αφορούν τη λογοτεχνία και τη ναυτιλία, καθώς επίσης έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τις δραστηριότητές της. Το παιδικό και εφηβικό τμήμα περιλαμβάνει τις ίδιες κατηγορίες και διαθέτει 7.000 τίτλους.

Κάθε χρόνο το ίδρυμα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το 2008 Ομάδα της Βιβλιοθήκης επισκέφτηκε σχολεία πυρόπληκτων περιοχών των Νομών Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας. Στις 4 επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν, παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα συνολικά 4.979 μαθητές και των δύο βαθμίδων. Το 2009 προγραμματίζεται εκπαιδευτική επίσκεψη σε σχολεία δυσπρόσιτων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων.

Τον Οκτώβριο του 2009 θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στον χώρο της Βιβλιοθήκης Λέσχη ανάγνωσης. Υπεύθυνος της Λέσχης ανάγνωσης θα είναι ο συγγραφέας και κριτικός Μάνος Κοντολέων.

Διαθέτει σύγχρονες αίθουσες μελέτης, τμήμα δανεισμού, αρχείο, συλλογή σπάνιων βιβλίων, εκθεσιακό χώρο και αίθουσα διαλέξεων και σεμιναρίων, με σύγχρονες οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις.

Στελεχώνεται από γραμματεία και εκπαιδευμένο προσωπικό για την εξυπηρέτηση του κοινού και τη λειτουργία όλων των προγραμμάτων.

No comments: