Thursday, September 24, 2009

Ο θαυμαστός κόσμος των λεξικών. Οι νέες εκδόσεις των «Τεγόπουλος-Λεξικά» και «Αρμονία»

Τα νέα τους λεξικά παρουσίασαν χθες το απόγευμα οι εκδόσεις «Τεγόπουλος-Λεξικά» και «Αρμονία». Πρώτη και καλύτερη, η «Πορτοκαλί σειρά - Λεξικά για όλους», που την υπογράφει η Μαρία Μανδαλά, η οποία έχει εκπονήσει και το «Ελληνικό Λεξικό», που κυκλοφορεί πλέον και σε ηλεκτρονική μορφή.

Αναλυτικά η σειρά περιλαμβάνει:

* Ορθογραφικό Λεξικό με CD - ROM (ευρώ 19): 50.000 λήμματα, συλλαβισμός των λέξεων, γραμματικές πληροφορίες (αρχικοί χρόνοι των ρημάτων, πτώσεις ουσιαστικών, ανώμαλα παραθετικά, διάκριση ομόηχων λέξεων).

** Μικρό Ορθογραφικό Λεξικό (ευρώ 12): Με περισσότερα από 20.000 λήμματα, εύχρηστο και βολικό, χωράει σε μία τσέπη ή σε μία τσάντα και μεταφέρεται παντού.

** Μικρό Ερμηνευτικό Λεξικό (ευρώ 17): Με 10.000 λήμματα σχεδιάστηκε κι αυτό, όπως και το προηγούμενο, ώστε να είναι εύχρηστο. Σε πρώτη ζήτηση πάνω στο γραφείο και στο θρανίο.

**Συνώνυμα - Αντίθετα (ευρώ 19): Ενα λεξικό δουλειάς για όλους, με παραδείγματα και συνταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί κάθε φορά ο χρήστης να επιλέγει το σωστό συνώνυμο ή το αντίθετο.

**Το Μαθηματικό Λεξικό Δημοτικού (ευρώ 25): το έχει συντάξει η Δήμητρα Γαλλίκα και το έχει εικονογραφήσει η Αλεξία Λουγιάκη. Καταγράφει και ερμηνεύει τη μαθηματική ορολογία που υπάρχει στο βιβλίο των μαθηματικών του Δημοτικού Σχολείου. Ακόμη, εξηγεί με απλά λόγια την πρωτόγνωρη για τα παιδιά μαθηματική ορολογία και ξεκαθαρίζει τις έννοιες με παραδείγματα από τον κόσμο του παιδιού. Ορίζει τι σημαίνουν, πού και πώς χρησιμοποιούνται τα σύμβολα και τι εκφράζουν οι τύποι. Υποστηρίζεται από έγχρωμο υλικό, σχήματα, παραστάσεις και εικόνες.

**Ενα Λεξικό σαν Παραμύθι (ευρώ 20): είναι το πρώτο λεξικό της σειράς «Τεγόπουλος - Λεξικά», που απευθύνεται σε παιδιά, ήδη από την προσχολική τους ηλικία (4 ετών +). Τη σύνταξη ανέλαβε η Βασιλική Μανδαλά, ενώ την εικονογράφηση η Αλεξάνδρα Γαβρίλη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η Βάσω Αβραμοπούλου. Κεντρικός ήρωας της εικονογράφησης του λεξικού (τριακόσια λήμματα και ισάριθμες εικόνες) είναι ένας ποντικός, ο Τρύφωνας.

Στον κατάλογο των εκδόσεων «Τεγόπουλος - Λεξικά» και «Αρμονία» μπορείτε να ανακαλύψετε: Μαρία Μανδαλά «Ρήματα. Πώς κλίνονται 5.000 ρήματα», Βασιλική Μανδαλά (σύντ.) και Γιώργος Χαλκιάς (εικον.) «Παιδικό λεξικό», Αριστοτέλης Αναγνώστου «Εργα και ποιητές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου», Μαρία Μανδαλά «Dum Spiro Spero». Τέλος, στη σειρά ταξιδιωτικών οδηγών «Από πόλη σε πόλη», κυκλοφορούν: Ιουλία Πεντάζου «Βόλος» και Δημήτρης Κονιδάρης «Κέρκυρα».

No comments: