Friday, April 11, 2008

TO ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ

http://img261.imageshack.us/img261/1280/1neb51auc7.jpg

Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη ζωή του τον Απρίλιο, ο εμβληματικός και παγκόσμιος ποιητής από την Αλεξάνδρεια Κ. Π. Καβάφης (γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1863 και πέθανε στις 29 Απριλίου 1933). Αυτόν τον μήνα διάλεξε η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, για να ξεκινήσει το μεγάλο αφιέρωμα στον Αλεξανδρινό, 75 χρόνια μετά τον θάνατό του. Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Απριλίου, εγκαινιάζεται στη Γεννάδειο (Σουηδίας 61) η μεγάλη έκθεση στην οποία έχει συγκεντρωθεί πλούσιο αρχειακό υλικό από το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΛΙΑ, το αρχείο Καβάφη από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη φυσικά και από ιδιωτικές συλλογές. Στην έκθεση περιλαμβάνεται πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, βιβλία, εκδόσεις και άρθρα.

Την ίδια μέρα, στο Cotsen Hall (Αναπήρων Πολέμου 3, Κολωνάκι) πραγματοποιείται συναυλία, με σκοπό να αναδείξει τη στενή σχέση συνθετών με διαφορετικό μουσικό ιδίωμα με την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη. Θα παρουσιαστούν έργα των Ρ. Βάγκνερ, Δημ. Μητρόπουλου, Ντ. Μπλέικ και του Ελληνα Λεωνίδα Κωττάκη.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται τον Μάιο (8/5) με παρουσίαση του βιβλίου C.P. Cavafy the Collected Poems (σε μετάφραση Ευάγγελου Σαχπέρογλου) που κυκλοφορεί από το Oxford University Press και ομιλητές σημαντικούς νεοελληνιστές και μελετητές της ποίησης του Καβάφη απ’ όλο τον κόσμο (Πήτερ Μάκριτζ, Αντονι Χιρστ), ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται τον Ιούνιο με διαλέξεις (θα φιλοξενηθούν κι αυτές στο Cotsen Hall) των Στέφανου Γερουλάνου και Βάσως Πεννά, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της επιμέλειας όλου του αφιερώματος. Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον Κ. Π. Καβάφη θα συνεχιστούν το φθινόπωρο στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

No comments: