Tuesday, April 15, 2008

Τον Ισραηλινό συγγραφέα Αμος Οζ τιμούν οι Γερμανοί

Η εικόνα “http://www.fundacionprincipedeasturias.org/ing/04/premiados/archivos/fotos/zoom/foto819_1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Ο γνωστός και δημοφιλής και στην Ελλάδα Ισραηλινός Αμος Οζ θα γίνει ο πρώτος συγγραφέας που θα τιμηθεί με το νεοσύστατο βραβείο «Στέφαν Χέιμ». Το βραβείο, στη μνήμη του Γερμανοεβραίου συγγραφέα που συνέδεσε το όνομά του με έντονη πολιτική και φιλειρηνική δράση, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 40.000 ευρώ και θα απονεμηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του Στέφαν Χέιμ (1913-2001), στο Chemnitz.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμος Οζ (γ. 1939), μία από τις πιο δυναμικές φωνές της σύγχρονης ισραηλινής λογοτεχνίας με μεγάλη επιρροή εντός και εκτός της χώρας του, βραβεύεται στη Γερμανία. Το 1992 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης καθώς, ως επίλεκτο μέλος του φιλειρηνικού κινήματος του Ισραήλ, είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και της ειρηνικής συνύπαρξης Εβραίων και Αράβων.
Ο Στέφαν Χέιμ βίωσε από πολύ νωρίς τις διακρίσεις του ναζιστικού καθεστώτος κατά των Εβραίων, αλλά σε ηλικία 20 ετών βρήκε καταφύγιο στην Τσεχοσλοβακία, τη μοναδική δημοκρατία της Κεντρικής Ευρώπης εκείνη την εποχή. Το 1935 κέρδισε υποτροφία και συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έζησε 18 ολόκληρα χρόνια. Επέστρεψε στη Λαϊκή (πλέον) Δημοκρατία της Γερμανίας και υπήρξε ένας από τους ζωηρούς επικριτές του κομμουνιστικού καθεστώτος, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τη σοσιαλιστική ιδεολογία. Με την πτώση του Τείχους συνέχισε την πολιτική του δράση και εκλέχτηκε μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου. [Η Καθημερινή]

No comments: