Tuesday, April 1, 2008

ΚΚΕ - ΚΝΕ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΕΝΜΠΟΥΡΓΚ



Αφιερωμένη στον επαναστάτη συγγραφέα - δημοσιογράφο Ιλία Ερενμπουργκ, είναι η σημερινή εκδήλωση (7 μ.μ.), στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του τετράπτυχου αφιερώματος στη σοβιετική Τέχνη, που διοργανώνουν το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τα 90χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Ο Ερενμπουργκ υπήρξε αγνός μαχητής της επανάστασης. Πρωτοεμφανίζεται στα Γράμματα το 1916. Γράφει μέχρι το θάνατό του, απεικονίζοντας την ιστορική εξέλιξη, τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, τον αποφασιστικό ρόλο του λαού στις μεγάλες καμπές της Ιστορίας και τα βιώματά του από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

Επιλογή κειμένων - έρευνα: Αννεκε Ιωαννάτου. Διασκευή - σκηνική επιμέλεια: Κωστής Μαλκότσης. Βίντεο: Κώστας Σταματόπουλος. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Κάτια Γέρου (βίντεο), Γεωργία Θεοδωρακοπούλου, Μαρία Καψή, Αντρέας Κουτσουρέλης, Χάρης Εμμανουήλ, Σπύρος Σαραφιανός, Γιώργος Σώχος (βίντεο), Ελένη Φιλιούση. Χορεύει ο Ερμής Μαλκότσης. Ακούγεται το τραγούδι του Τσιτσάνη «Της Γερακίνας γιος», σε διασκευή - εκτέλεση του «Τριφώνου». [Ριζοσπάστης, 2/4/2008]

No comments: