Wednesday, April 2, 2008

«ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ»


Στις 9-11 Ιουνίου 2008 θα πραγματοποιηθεί το 5ο ετήσιο διεθνές συνέδριο της ΟΕΕΒ. Το συνέδριο έχει γίνει πλέον θεσμός, καθώς, αφενός συγκεντρώνει διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές και αφετέρου συμβάλλει ουσιαστικά στην ενημέρωση της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας πάνω σε καίρια ζητήματα για το ρόλο και τη λειτουργία των σύγχρονων βιβλιοθηκών.
Το θέμα του συνεδρίου είναι «Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος». Στόχος του είναι να παρουσιαστούν οι τρέχουσες τάσεις στην αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών με σκοπό οι βιβλιοθήκες να αποτελούν ένα κατάλληλο και σύγχρονο περιβάλλον το οποίο θα διευκολύνει και θα προσελκύει περισσότερους χρήστες.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου είναι:

  • Αρχιτεκτονική βιβλιοθηκών (φιλικά προς το περιβάλλον-οικολογικά κτήρια, εσωτερική διακόσμηση, διατήρηση κτηρίων και αντιμετώπιση καταστροφών, προσβασιμότητα από άτομα με αναπηρίες)

  • Στρατηγικός σχεδιασμός (πρότυπα, προγράμματα για την οικοδόμηση/ανακαίνιση της βιβλιοθήκης)

  • Ο ρόλος των βιβλιοθηκονόμων στη διαδικασία σχεδιασμού (συνεργασία αρχιτέκτονα-βιβλιοθηκονόμου, σχεδιασμός με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών, ο ρόλος της τεχνολογίας στη χωροθέτηση της βιβλιοθήκης)

  • Οι βιβλιοθήκες ως χώροι κάλυψης ποικίλων αναγκών της κοινότητας που υπηρετούν

  • Χρηματοδότηση

  • Παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το συνέδριο αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα μετά την αναγγελία του μεγαλόπνοου έργου κατασκευής της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

No comments: