Sunday, March 16, 2008

To EKEBI γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2008 φέτος αφιερωμένη στην πολιτική ποίηση (21 Μαρτίου –εαρινή ισημερία)

Με ένα αφιέρωμα στην ελληνική πολιτική ποίηση έχει επιλέξει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) να γιορτάσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) οργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις που προβάλουν την ελληνική ποίηση και τους δημιουργούς της.

Η ενασχόληση άλλωστε της ποίησης με την πολιτική υπήρξε σχεδόν πάντοτε συνεχής, ποικιλόμορφη και εκτεταμένη. Από τον Σολωμό και τον Κάλβο ως τον Παλαμά και τον Σικελιανό, από τον Καβάφη και τον Βάρναλη ως τον Σεφέρη και τον Ρίτσο, από τον Αναγνωστάκη και τον Πατρίκιο ως τους ποιητές των νεώτερων γενεών, το πολιτικό στοιχείο, στις διάφορες διατυπώσεις του, αποτελεί ένα σταθερό συστατικό της ποιητικής μας ανθρωπολογίας.

  • Έτσι, στην καθιερωμένη πλέον συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με το Μέγαρο Μουσικής και το πρόγραμμα Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008, ώρα: 20:30, στην αίθουσα BANQUET του Μέγαρου, μια μουσική παράσταση πολιτικής ποίησης με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Ζαχαρία Καρούνη να τραγουδούν αγαπημένες μελωδίες, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαϊδη.
  • Και βέβαια θα επαναληφθεί η μεγάλη καμπάνια ποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, στάσεις λεωφορείων, τραμ κ.ά.) πλημμυρίζοντας και φέτος την πόλη με στίχους που θα μας συντροφεύουν από 19 Μαρτίου έως 22 Απριλίου στις καθημερινές μας μετακινήσεις.
  • Επίσης, θα κυκλοφορήσει από τον Απρίλιο μια σειρά από 12 τηλεκάρτες αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Κάθε μήνα για ένα χρόνο το ΕΚΕΒΙ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ θα κυκλοφορεί μια νέα τηλεκάρτα με στίχους πολιτικής ποίησης.

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των εκδηλώσεων στα επόμενα "ποστ".

No comments: