Sunday, March 16, 2008

Το ΕΚΕΒΙ γιορτάζει την Ποίηση με μελοποιημένους στίχους


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 2008, σε μια καθιερωμένη πλέον συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) με το Μέγαρο Μουσικής και το πρόγραμμα Megaron Plus, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008, ώρα: 20:30, στην αίθουσα BANQUET του Μέγαρου, συναυλία – παράσταση με θέμα την ελληνική μελοποιημένη πολιτική ποίηση.

Το θέαμα παρουσιάζει ένα πλούσιο ρεπερτόριο ελληνικής μελοποιημένης πολιτικής ποίησης αρχίζοντας από την εποχή των τραγουδιών που αναφέρονται στα επεισόδια από τη ζωή, τα αισθήματα και τη δράση των αγωνιστών της εθνικής ανεξαρτησίας, που και αυτά, βεβαίως μπορούν να θεωρηθούν εκτός από πατριωτικά – εθνικοαπελευθερωτικά και τα πρώτα πολιτικά μετά τα τραγούδια του Ρήγα. Περιλαμβάνονται επίσης τραγούδια της ανώνυμης και επώνυμης δημιουργίας, από την εποχή της εθνικής αποκατάστασης μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Στο πρόγραμμα αντιπροσωπεύεται η μεγάλη και βαθιά τομή στην ιστορία του τραγουδιού της νεότερης Ελλάδας, που εισηγήθηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Το είδος του τραγουδιού που καλλιέργησαν οι δυο μεγάλοι μας δημιουργοί είναι βαθύτατα πολιτικό. Ο μεν Χατζιδάκις με την επεξεργασία της μορφής και την αισθητική του πρόταση που καλλιεργούσε το κοινό αισθητήριο, ο δε Θεοδωράκης, περισσότερο από κάθε άλλον συνθέτη στην ιστορία του τραγουδιού, συνέδεσε, όπως είναι γνωστό, άμεσα και δυναμικά την τέχνη του με το λαϊκό κίνημα σε μια κρίσιμη στιγμή του.
Την έρευνα, την επιλογή ρεπερτορίου και την ενορχήστρωση της παράστασης ανέλαβε ο Γιώργος Παπαδάκης, στο σενάριο συνεργάστηκε η Αγαθή Δημητρούκα και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Νικολαΐδης. Τραγουδούν η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζαχαρίας Καρούνης συνοδευόμενοι από οκταμελή ορχήστρα. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Εύα Κοταμανίδου και Νίκος Μπουσδούκος.
Ενδεικτικά, ορισμένοι τίτλοι των τραγουδιών που θα ακουστούν είναι οι εξής: Ευριπίδη Τρωάδες - μουσική Ελένη Καραΐνδρου, Δημοτικό Θρήνος της Άλωσης, Θούριος Ρήγα Φεραίου, Ανδρέα Κάλβου Εις Σάμον - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Το άσμα της δικαιοσύνης (πολιτική σάτιρα Επιθεώρηση), Μας χωρίζει ο πόλεμος στίχοι Κ. Κοφινιώτης - μουσική Μ. Σουγιούλ, Κάποια μάνα αναστενάζει στίχοι-μουσική Βασίλης Τσιτσάνης, Εποχή της Μελισσάνθης στίχοι-μουσική Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννη Ρίτσου Καρτέρεμα μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Τάσου Λειβαδίτη Δραπετσώνα - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Οδυσσέα Ελύτη Ένα το χελιδόνι - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Γκάτσου Χελιδόνι σε κλουβί μουσική Μάνος Χατζιδάκις, Μπρένταν Μπήαν Ένας όμηρος μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Μάνου Ελευθερίου Τραγούδια του Αγώνα - μουσική Μίκης Θεοδωράκης, Eλένη στίχοι Μπάμπης Τσικληρόπουλος - μουσική Θάνος Μικρούτσικος.
Γενική είσοδος: 20 ευρώ, Φοιτητικό: 10 ευρώ. ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ) – MEGARON PLUS

No comments: