Sunday, March 30, 2008

Αποκόμματα... και σχόλια [30/3/2008]

Η Σταυρούλα Παπασπύρου παρουσιάζει το βιβλίο «Ως εκ θαύματος» του Κωνσταντίνου Τζούμα. Ένας έλληνας δανδής.

Από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου: Τη σχέση τέχνης και ψυχανάλυσης βάζει στο αναλυτικό της στόχαστρο η Πέπη Ρηγοπούλου με το καινούριο βιβλίο της «Ο τρελός πρόεδρος και η γυναικεία ηδονή. Παράνοια, μύθος τέχνη» (εκδόσεις «Τόπος»). Τέχνη και τρέλα. Με τη δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, που έχει τίτλο «Ο σκύλος της Χάρυβδης» (εκδόσεις «Καστανιώτη»), ο Βασίλης Αμανατίδης συνεχίζει προς την κατεύθυνση την οποία άνοιξε με το πρώτο διηγηματογραφικό του βιβλίο, το «Μη με φας», που δημοσιεύθηκε πριν από τρία χρόνια. Παιχνίδι αντικατοπτρισμών.

«Άπαντα τα θεατρικά». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΝΤΗΣ. Τόμος Γ'. Εκδόσεις «Αιγόκερως». Η βία την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της καθημερινότητας καθώς προσπαθούν να αποκτήσουν μια στάλα ευτυχίας. Τα θεατρικά έργα του Παναγιώτη Μέντη «Εθνική Πινακοθήκη», «Ξένοι», «Ωραία Πύλη» και «Natalie» με προλογικά σημειώματα της Χαράς Μπακονικόλα και του Πλάτωνα Μαυρομούστακου.

«Ιστορία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας». ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΚΟΣ. Εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμα. Η γέννηση και η ανάπτυξη της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την πορεία του είδους σε διεθνές επίπεδο από τις απαρχές του μέχρι και το 1970. Ο μελετητής παρουσιάζει και τους νεότερους έλληνες συγγραφείς, παρέχοντας κατατοπιστική βιβλιογραφία.

«Η επιλογή στον έρωτα». ORTEGA Υ GASSET. Μετάφραση: Μαίρη Γεωργίου. Εκδόσεις «Ροές». Ο πολυδιαβασμένος και πολυσυζητημένος ισπανός φιλόσοφος σε μια διεισδυτική πραγματεία για τον τρόπο με τον οποίο γεννιούνται η ερωτική έλξη και το ερωτικό πάθος. Τόλμη, ευθύτητα, αλλά και στοχαστική διαύγεια από κάποιον που μοιάζει να ξέρει τα ζητήματα της καρδιάς από πρώτο χέρι.

«Ο συνοδοιπόρος μου». ΜΑΞΙΜ ΓΚΟΡΓΚΙ. Μετάφραση: Νίκος Καστρινός. Εικονογράφηση: Μαρία Τσαμαδιά. Εκδόσεις «Μαΐστρος». Ο Γκόρκι ταξιδεύει στην ανατολική Ρωσία και μεταδίδει με έναν ανεπανάληπτο τρόπο στον αναγνώστη του τη γοητεία της. Μια νουβέλα για το ταξίδι αλλά και για τη φιλία, με φόντο μια πραγματικότητα η οποία κινείται συνεχώς ανάμεσα στο πλασματικό και το αληθινό.

[Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30/3/2008]

No comments: