Thursday, March 13, 2008

Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς από τα βιβλία!

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου του Παρισιού υπό τη σκιά του μποϊκοτάζ που κήρυξαν επτά μουσουλμανικές χώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή του Ισραήλ ως τιμώμενης χώρας. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 39 ισραηλινοί συγγραφείς και εκδότες, πρόκειται να εγκαινιασθεί από τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο οποίος χαρακτήρισε το μποϊκοτάζ ως «το πιο γελοίο πράγμα που άκουσα στη ζωή μου».

  • Η Αλγερία, το Ιράν, ο Λίβανος, το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία, η Τυνησία και η Υεμένη δήλωσαν εκ των προτέρων ότι δεν θα πάρουν μέρος στην έκθεση, ανταποκρινόμενες σε σχετική έκκληση της Ισλαμικής Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης (ISESCO), που κήρυξε το μποϊκοτάζ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διώξεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη συνιστούν καθεαυτά μία αυστηρή καταδίκη του Ισραήλ, και το καθιστούν ανάξιο να γίνει δεκτό ως επίτιμος προσκεκλημένος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση που εδρεύει στο Μαρόκο. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Νταβίντ Μαρτινόν, εκπρόσωπος του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, χαρακτήρισε το μποϋκοτάζ λυπηρό. «Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί κανείς από τα βιβλία», είπε. [ΑΠΕ]
Δηλαδή, το Ισραήλ δεν είναι η πατρίδα των συγγραφέων Amos Oz, David Grossman, Avraham B. Yehoshua και άλλων προοδευτικών διανοούμενων που αγωνίζονται εναντίον και της πρακτικής των κυβερνήσεων της χώρας τους σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό; Μπορεί οι μουσουλμανικές χώρες που προχώρησαν στο μποϊκοτάζ της έκθεσης στη βάση των επιχειρημάτων τους να έχουν δίκιο, ωστόσο αυτό χάνεται στην εμμονή τους να χτίσουν γέφυρες εποικοινωνίας που έχουν αφετηρία τους το μίσος! Εκ προοιμίου θεωρούν ως ιεροσυλία και μόνη την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ οι χώρες που "υπάκουσαν" στην έκκληση της ISESCO. Αλλά, αν αρχίσουμε κι εμείς να μιλάμε για ελευθερίες κ.λπ. σ' αυτές τις χώρες, τότε η κουβέντα θα πάρει σε μάκρος.
ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ:
Israël, le boycottage et la raison, par Caroline Fourest [
Le Monde, 13.3.2008]

Vidéo: Boycott au Salon du livre de Paris

Editorial du "Monde" Le Salon en otage

No comments: