Friday, March 14, 2008

Να θυμηθούμε τον Γιώργο Καφταντζή!

Συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του Σερραίου λογοτέχνη Γιώργου Καφταντζή, διοργάνωσε χθες ο δήμος Σερρών, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του.

Στη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών, παρουσιάστηκε το έργο του μαέστρου Λευτέρη Αερόπουλου «Ροδοφόρια εκ βαθέων» ορατόριο - καντάτα σε ποίηση του Γιώργου Καφταντζή.

Ο αείμνηστος λογοτέχνης γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών στις 22 Μαρτίου 1920. Πήρε μέρος στη Μάχη της Κρήτης, όπου αναφέρεται το μυθιστόρημά του «Δώδεκα μέρες» (1955) και στην Εθνική Αντίσταση ως κορυφαίο στέλεχος της ΕΠΟΝ (Μαλέας). Αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία της αγωνιζόμενης νεολαίας της Μακεδονίας, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, στην περίοδο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, περίοδο που σφράγισε το έργο του και τον καθιέρωσε ως έναν από τους αξιολογότερους Έλληνες μεταπολεμικούς ποιητές. Στις 30 Απριλίου 1944 εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Θεσσαλονίκης (γενικές εκλογές στην πόλη σύμφωνα με την αριθ. 3 πράξη της ΠΕΕΑ).

Ποιήματά του περιλαμβάνονται σε πολλές ελληνικές και ξενόγλωσσες ανθολογίες (Γαλλική, Ιταλική, Αγγλική, Ρωσική, Πολωνική, Ουγγρική).

No comments: