Wednesday, January 19, 2011

Το μέλλον συμμαχεί με την αισιοδοξία

  • Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011
Με λιγότερα λεφτά, αλλά η οικονομική κρίση δεν φαίνεται ότι θα είναι το φιλί που θα δώσει ο θάνατος στο τυπωμένο βιβλίο. Και μόλις γίνουν φθηνότερες οι μηχανές ανάγνωσης, τότε ίσως θα μιλάμε για αναγέννηση του βιβλίου, με ψηφιακούς τεχνολογικούς όρους. Οι ψηφιακοί τίτλοι, οι οποίοι ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική βιβλιαγορά, έχουν τη μισή τιμή από τους τυπωμένους. Το μέλλον δείχνει ότι συμμαχεί με την αισιοδοξία.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έκανε τσιγκουνιές, αφού έδωσε τα ίδια λεφτά με πέρσι για να πραγματοποιηθεί η 4η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Με 100 χιλ. ευρώ στην τσέπη και με πολλή προσωπική εργασία των υπαλλήλων, πολλές φορές και εκτός ωραρίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στήνει και φέτος έναν τόπο για παιδιά και εφήβους στις εγκαταστάσεις της HELLEXPO, στο Μαρούσι. Σε 3.300 τ.μ. σας περιμένουν 46 εκθέτες για τέσσερις μέρες, από τις 28 ώς το τέλος του μήνα. Μεγάλη η συνεισφορά των εκδοτών και του Κύκλου Ελληνικού και Παιδικού Βιβλίου, για να πάρει σάρκα και οστά το φάντασμα της επιθυμίας και να γίνει έργο. Την αφίσα με το σκυλάκι που διαβάζει, την υπογράφει ο Διαμαντής Αϊδίνης. 

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, που δεν λένε πάντα την αλήθεια αλλά τουλάχιστον την επισημαίνουν, φέτος σε σχέση με πέρσι παρουσιάζεται πτώση της εκπροσώπησης των εκθετών, της τάξης του 10%, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση στις εκδηλώσεις, που ακουμπάει το 50%, με 200 δρώμενα! Οι 1.500 τίτλοι βιβλίων για τις νεανικές ηλικίες, που τυπώνονται πλέον, όπως σχολίασε η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, «είναι ένας αριθμός φυσιολογικός για την αγορά μας, ακόμη πολύ υψηλός, αφού ένα στα πέντε βιβλία που εκδίδονται στη χώρα μας εξακολουθεί να απευθύνεται στα παιδιά και στους εφήβους». Το ζωντανό κομμάτι της έκθεσης θα εκπροσωπηθεί από 127 δημιουργούς: 92 συγγραφείς, 15 εικονογράφοι, 20 εμψυχωτές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες.

Σημειώστε ακόμη ότι...
- Η φετινή έκθεση δεν είναι αποκλειστικά παιδοκεντρική, αφού εκτός από την Παιδική Γωνιά (5-12 ετών), θα στηθούν η Γωνιά των Εφήβων (13-17 ετών), με χορηγό το Public, και η Γωνιά των Εκπαιδευτικών και των Γονέων.
- Εχει προετοιμαστεί ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, μετά την επίσημη αναγγελία του Ετους Ελύτη, αφού φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή του.
- Δικό του περίπτερο θα έχει ο πρώτος ηλεκτρονικός κόμβος για παιδιά «Μικρός αναγνώστης». Στον ίδιο χώρο θα ανέβουν τα «Μουσικά Παραμύθια του Μικρού Αναγνώστη!», με την υποστήριξη της Λυρικής Σκηνής.
- Θα διοργανωθεί διαγωνισμός γραφής με θέμα «Μια εικόνα... μια ιστορία», για ηλικίες 7-12 ετών.
- Σ' έναν τεράστιο τοίχο εικονογράφοι του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με τη σύμπραξη των παιδιών, θα ζωγραφίσουν ένα μεγάλων διαστάσεων έργο. 

- Εχουν προετοιμαστεί και δύο εκθέσεις μέσα στην έκθεση: εικονογράφησης «Μίλα, μη φοβάσαι», με έργα της Φινλανδής Ρίιτα Οϊτίνεν, και φωτογραφίας «Παιδιά του Τόπου... Παιδιά του Κόσμου», με δημιουργίες των Παναγιώτη Μέγα και Κώστα Παναγιωτακόπουλου. * 

info: Η είσοδος είναι ελεύθερη, όπως και το πάρκινγκ του Avenue (λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι). Για το Σάββατο και την Κυριακή, οι επισκέπτες θα μεταφέρονται δωρεάν προς και από το μετρό (στάση Δουκίσσης Πλακεντίας), κάθε δέκα λεπτά, με λεωφορείο. Πληροφορίες: www.childrensbookfair.gr, www.ekebi.gr. και τηλ.: 210-9200300.

No comments: