Tuesday, July 10, 2007

O ποιητής Stefan George (1868-1933)

O Γερμανός ποιητής και μεταφραστής Στέφαν Γκεόργκε [Stefan George] γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1868. Είχε φανατικούς φίλους αλλά και αντιπάλους. Οι μεν τον θεωρούσαν οδηγητή και δάσκαλο, οι δε τον χλεύαζαν. Μάλιστα δε κάποιοι του έκαναν αυστηρή κριτική σχετικά με την ορθογραφία του και την πρωτοβουλία του να γράφει τα ουσιαστικά με μικρά γράμματα [στη γερμανική γλώσσα όλα τα ουσιαστικά γράφονται με κεφαλαία] κι αυτό είχε σχέση με μια πρόταση των αδελφών Γκριμ στο λεξικό τους.

Ο ποιητής έζησε στο Παρίσι και σύχναζε στα soireés του Stéphane Mallarmé, κι εκεί γνωρίστηκε με τη διανόηση της εποχής. Η ελληνική αρχαιότητα του έγινε οικεία μέσω του Hölderlin και του Goethe αλλά και από την προσωπική επαφή του με τη φύση. Έβλεπε τη φύση σαν πάρκο, σαν κήπο, σαν ένα κράμα του διονυσιακού και του γεωργικού. Ο καθολικισμός, παρότι δεν τον είχε ασπαστεί, κυριαρχεί στην τέχνη του. Αφού στην αρχή προσανατολίστηκε προς την Αρχαιότητα, το Μεσαίωνα και την Ανατολή, ο Γκεόργκε βρήκε τον εαυτό του στο "Έτος της Ψυχής" που είναι μια λυρική συζυγία ψυχής και φύσης.

Η ποίησή του υπογράμμισε την αυτοθυσία, τον ηρωισμό και τη δύναμη, και κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των εθνικο-σοσιαλιστικών κύκλων. Μια ομάδα συγγραφέων που συναθροίστηκε γύρω από τον ήταν γνωστή ως Georgekreis. Αν και πολλοί εθνικο-σοσιαλιστές αναφέρονταν στον George ως σημαντική επιρροή, ο ίδιος ήταν σε απόσταση από τέτοιες ενώσεις και δεν αναμίχθηκε στην πολιτική. Αμέσως μετά από τη ναζιστική επικράτηση στη Γερμανία, ο George έφυγε και πέθανε στην Ελβετία στις 4 Δεκεμβρίου 1933.

No comments: