Πέθανε στις 9 Οκτωβρίου η Κάτια Αντωνοπούλου. Η συγγραφέας που άφησε πίσω της πλούσιο έργο, κυρίως ταξιδιωτικά βιβλία, είχε ζητήσει από τους οικείους της να μην δημοσιοποιήσουν την είδηση του θανάτου της, παρά μόνο ύστερα από αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με επιθυμία της, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της σκορπίστηκε στην αγαπημένη της Αστυπάλαια.
Μεταξύ των ταξιδιωτικών βιβλίων που συνέγραψε είναι: Οι Ινδίες μου, Χίλιες και μία νύχτες στο Πακιστάν, Η κυρία Ουίλσον ταξιδεύει, Μακρινές συναντήσεις και Νιχάο Κίνα σ' αγαπώ, αντίο. Η ίδια έγραψε και τα μυθιστορήματα Μασάζ και Βιντεοκλίπ. Μετέφρασε πρώτη Μπόρχες στα ελληνικά και συγκεκριμένα το βιβλίο Ιστορίες για τον "Ερμή".
Η Κάτια Αντωνοπούλου συνεργάστηκε με το περιοδικό "Γυναίκα", το "Βήμα της Κυριακής", την εφημερίδα τα Νέα ("Πρόσωπα"), αλλά και με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Τον τελευταίο χρόνο είχε αποκλειστική συνεργασία με το "Έψιλον" της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας
Πήρε συνεντεύξεις από την Μπεναζίρ Μπούτο, την Αρουντάντι Ρόυ, τη λησταρχίνα Φούλαν Ντέβι και τον ευνούχο Γκουλσάν. Ηταν η μοναδική Ελληνίδα που το 1988 κατάφερε να μπει στο Αφγανιστάν επί ρωσικής κατοχής. Φορώντας μπούρκα, πέρασε με μια ομάδα Μουζαχεντίν από τα χιονισμένα βουνά κι έστειλε την πρώτη πολεμική ανταπόκριση στην Ελλάδα. Το 1992 βρέθηκε στην Καμπούλ, ενώ το 1997, επί Ταλιμπάν, ξαναμπήκε στη χώρα με τη βοήθεια του ΟΗΕ.
Βίντεο από τα ταξίδια που πραγματοποίησε σε Ινδίες, Πακιστάν, Καλάς, Αφγανιστάν και Κίνα έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση, ενώ οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε ένθετα και περιοδικά.
Η Κάτια Αντωνοπούλου είχε γεννηθεί στην Kαλαμάτα μια πρωταπριλιά. Παντρεύτηκε τον Tζιμ Oυίλσον, που όπως η ίδια είχε γράψει κάποτε "την ακολούθησε αγόγγυστα κι άλλοτε γογγύζοντας γοερά, μα πάντα γενναιόδωρα τη ψυχή, στο κυνήγι του εκ γενετής έρωτά μου που λέγεται Tαξίδι".
No comments:
Post a Comment