Monday, October 24, 2011

Πανεπιστημιακοί και ειδικοί μιλούν για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη


Εκδήλωση την Τρίτη στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών

[Γρηγόρης Μπέκος, ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/10/2011]. Ποιο ήταν το πραγματικό πρόσωπο του ξεχωριστού «κοσμοκαλόγερου» της ελληνικής λογοτεχνίας; Και ποιο είναι τελικά το πρόσωπο των αφηγητών και των ηρώων του; Τι μας αποκαλύπτουν για τον ίδιο και τη ζωή του; Με ποιους τρόπους επηρέασαν τα βιώματα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη τη γραφή του και τους αθάνατους ανθρώπινους χαρακτήρες που έπλασε με την πένα του;

Εγκριτοι Ελληνες πανεπιστημιακοί και ειδικοί περί τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη συνομιλούν με το κοινό, αποκαλύπτοντας την φανερή και την κρυμμένη γοητεία του έργου του, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών (19.00-21.00).
Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης θα μπορούσε να είναι ήρωας μυθιστορήματος. Φτωχός από επιλογή, κατ' άλλους λιγότερο φτωχός απ' όσο το θέλει η κοινή πεποίθηση. Δεν άδραξε πάντως τις ευκαιρίες άνετης ζωής που του δόθηκαν, σκορπούσε τα λεφτά μόλις έμπαιναν στην τσέπη του, δεν φρόντιζε τον εαυτό του και κυκλοφορούσε ατημέλητος.

Επιπλέον, με ποιους τρόπους χτίστηκε από μεταγενέστερους διανοούμενους η εικόνα που έχουμε σήμερα γι' αυτόν; Ανταποκρίνεται αυτή η εικόνα σε εκείνη που είχε ο ίδιος για τον εαυτό του καθώς και στην εικόνα που είχαν οι σύγχρονοί του γι' αυτόν;

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο «Λογοτεχνία: Οι ιστορίες των ανθρώπων» που επιχειρεί να φωτίσει προσωπικές διαδρομές που, μέσα από την αποτύπωσή τους στο χαρτί, υπό μορφή βιβλίου, αποκτούν ένα μυθικό χαρακτήρα και φτάνουν να επηρεάζουν την πολιτιστική, κοινωνική, ακόμη και πολιτική ζωή μιας χώρας ή και ευρύτερα.

Το 2011, επετειακό έτος για τον Παπαδιαμάντη, επανεκτιμάται και προσεγγίζεται με άλλο πρίσμα η πλούσια παρακαταθήκη του.

Ομιλητής - συντονιστής
Δημήτρης Δημηρούλης: Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ομιλήτριες
Μαρίνα Αρετάκη: Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Είσοδος Ελεύθερη - Η διανομή των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει 1 ώρα πριν την εκδήλωση. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr και press@sgt.gr

No comments: