Tuesday, October 11, 2011

Βραβεύτηκε στη Φρανκφούρτη ο λογοτέχνης Κ. Χατζηαντωνίου


Με το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τιμήθηκε στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, ο Έλληνας συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου, για το βιβλίο του «Ακράγαντας».
Με το βραβείο αυτό, τιμώνται οι νέοι ή πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς στην ΕΕ, ενώ κάθε νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ και δίνεται η ευκαιρία να μεταφραστεί το βιβλίο του σε άλλες γλώσσες.
Μιλώντας για το βιβλίο του, ο Κ. Χατζηαντωνίου δήλωσε τα εξής: «Το Αγκριτζέντο είναι μια πόλη της Σικελίας με πανάρχαια ιστορία αλλά και ιδιαίτερο βάρος αφού αποκαλύπτει σε έναν προσεκτικό παρατηρητή τα πολλαπλά στρώματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουλτούρας. Η πίστη μου σε αυτή την κουλτούρα και σε κάθε πολιτισμό, που είναι ο αληθινός πλούτος των εθνών, ήταν η έμπνευση γι’ αυτό το βιβλίο σαν μέρος μιας προσπάθειας να δώσω την εικόνα όλων των δυνάμεων που συνωθούνται μέσα στην ψυχή ενός Ευρωπαίου του Νότου».
Η Ανδρούλα Βασιλείου, αρμόδια Επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την πολυγλωσσία, εγκωμίασε τη «δυναμική» εκδοτική βιομηχανία της Ευρώπης, τονίζοντας ότι έχει το προβάδισμα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού απασχολεί 135.000 άτομα και συμβάλλει με 23 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της Ευρώπης.
Στο διαγωνισμό για το βραβείο λογοτεχνίας της ΕΕ μπορούν να συμμετάσχουν 36 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής κοινότητας.

Κάθε χρόνο, εθνικές κριτικές επιτροπές σε 12 από τις συμμετέχουσες χώρες επιλέγουν τους συγγραφείς που θα βραβευθούν, ώστε σε διάστημα τριών ετών να εκπροσωπούνται όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

No comments: