Wednesday, October 26, 2011

Συμπόσιο για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη στο Μέγαρο Μουσικής 1η και 2 Νοεμβρίου

Ο Οδυσσέας Ελύτης σε φωτογραφία που τράβηξε ο Ανδρέας Εμπειρίκος


Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ένα συμπόσιο αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Το συμπόσιο έχει τίτλο «Ο 20ός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον 21ο αιώνα» και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι φιλόλογοι, ποιητές και πανεπιστημιακοί.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι οι: Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Ντέιβιντ Κονόλι, Μιχάλης Κοπιδάκης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Άρης Μπερλής, Μιχαήλ Λειβαδιώτης κ.ά.

Σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ποίηση και Πραγματικότητα» υπό την προεδρία της ποιήτριας και συντρόφου του Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, θα συνομιλήσουν ο φυσικός Δημήτρης Νανόπουλος, ο καθηγητής ψυχιατρικής Θανάσης Τζαβάρας, η ποιήτρια Κική Δημουλά, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός και ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου.

Η διαμόρφωση της ποιητικής του ταυτότητας, η διασταύρωσή του με τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης, η παρουσία της ελληνικής διαχρονίας στο έργο του, ο πολυσήμαντος ρόλος της γλώσσας, η φυσική μεταφυσική, οι ηθικές αξίες καθώς και η πίστη στις πολλαπλές δυνατότητες της ποιητικής λειτουργίας αποτελούν κυρίαρχους άξονες μιας νέας ερμηνευτικής προσέγγισης στην ποίηση του Ελύτη.

Το συμπόσιο που διοργανώνει το Megaron Plus θα λάβει χώρα την Τρίτη 1η και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 15:30.

No comments: