Wednesday, October 5, 2011

Παρουσίασε τους «Αγιους Ερωτες» ο Γ. Μιχαηλίδης



Οι «Άγιοι Έρωτες», είναι το νέο μυθιστόρημα, του σκηνοθέτη συγγραφέα και θεατράνθρωπου Γιώργου Μιχαηλίδη, το οποίο εξιστορεί μέσα από ιστορικά γεγονότα την πορεία τριών οικογενειών από το 1890 έως το 1915, που, ενώ έρχονται από διαφορετικά μέρη και διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, οι Βαλκανικοί πόλεμοι διασταυρώνουν τις ζωές τους και διαμορφώνουν αμείλικτα τη μοίρα τους. Η Φωτεινή και ο Γεράσιμος Λένης, παιδιά κτηνοτρόφου από τα Τζουμέρκα, ο Περικλής Ζυγομαλάς, υπίατρος στον Ελληνικό στρατό, τέκνο του πλουσιότερου τραπεζίτη της εποχής από την Κωνσταντινούπολη, η Αριστέα Στράγγελ, ο Ανδρέας Σταφυλοπάτης, περάτης από την Ήπειρο, οινοπαραγωγός και έμπορος στην Οδησσό, ο Δήμος Κρανιάς και δεκάδες άλλοι ήρωες, θα συναντηθούν μέσα στο δέος του πολέμου, θα ανακαλύψουν αλήθειες, θα προκαλέσουν τη μοίρα τους και θα ζήσουν «Άγιους Έρωτες». Γιατί «Άγιος» είναι ο έρωτας των ανθρώπων για την πατρίδα, για τη γνώση, για την αξιοπρέπεια, για άλλους ανθρώπους, για την ίδια τη ζωή.


Στην παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στη Στοά του Βιβλίου μίλησαν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Χρήστος Αλεξίου και αποσπάσματα διάβασαν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Μαριέττα Σγουρδαίου και ο Νίκος Ψαρράς.

«Ο Γιώργος Μιχαηλίδης δεν έχει βρει την ανταπόκριση της συντεχνίας, των ανθρώπων που ασχολούνται με τη συγγραφή και πιθανόν υπάρχει δικαιολογία, γιατί ο Μιχαηλίδης δεν γράφει αυτοματικά μια συναισθηματική αφήγηση. Ακολουθεί τη βαθειά παράδοση του κλασικού μυθιστορήματος που για να αρχίσει να γράφει συγκεντρώνει πρώτα υλικό, τεκμήρια ντοκουμέντα πάσης φύσεως, φωτογραφικό υλικό, σημειώματα απομνημονεύματα ακόμη και επιστολές. Είναι ακριβώς η ιστορία της μεγάλης παράδοσης του μυθιστορήματος της δύσης» τόνισε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος μιλώντας για τον συγγραφέα και το έργο του.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης που χρειάστηκε 7 χρόνια για τη συλλογή του απαραίτητου υλικού για τη συγγραφή του πρώτου τόμου της τριλογίας, «Άγιοι έρωτες» είπε ότι «υπάρχουν και σήμερα «Άγιοι έρωτες», ίσως λιγότεροι αλλά υπάρχουν, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την πατρίδα, λιγότεροι αλλά υπάρχουν». Επίσης σχολιάζοντας την κρίση που περνάμε ως χώρα παρατήρησε ότι «η Ελλάδα περνάει πολλά πάθη και σήμερα αλλά όχι όσα πέρασε στο παρελθόν. Η κρίση η οικονομική θα περάσει, θα κρατήσει τρία ή πέντε χρόνια, θα περάσει, είναι νομοτέλεια. Το ερώτημα είναι τι γίνεται όμως με την ηθική κρίση που μαστίζει αυτή τη ώρα την πατρίδα μας; Το λαό που έχει βουλιάξει, που έχει μάθει στον εύκολο βίο».

Περισσότερα από τριάντα χρόνια ο Γιώργος Μιχαηλίδης εκδίδει τα βιβλία του, που με το «Άγιοι Έρωτες» έφτασαν τα έντεκα. Άρχισε το γράψιμο από τα χρόνια της δικτατορίας, ενώ το θέατρο είχε πάρει ήδη τη μερίδα του λέοντος στη ζωή του. Με τους «Άγιους έρωτες» επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στις εκδόσεις, συνδυάζοντας και πάλι τη λογοτεχνία με τα ιστορικά γεγονότα.

No comments: