Saturday, October 29, 2011

Συγκλίσεις / Αποκλίσεις 4

Κούλα Αδαλόγλου, Βικτωρία Καπλάνη και Μάκης Καραγιάννης διαβάζουν νέα κείμενά τους
― και ένα βίντεο του Σταύρου Παναγιωτάκη + απόσπασμα από τις «Ικέτιδες»
  • Στο «Underground Εντευκτήριο», 7 Νοεμβρίου 2011, 8.30 μ.μ.

Στην τέταρτη εκδήλωση (Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, ώρα 8.30 μ.μ.) του κύκλου «Συγκλίσεις / Αποκλίσεις», που οργανώνει το περιοδικό «Εντευκτήριο» στον χώρο του («Underground Εντευκτήριο», Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), για να γιορτάσει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, διαβάζουν νέα κείμενά τους οι συγγραφείς Κούλα Αδαλόγλου, Βικτωρία Καπλάνη και Μάκης Καραγιάννης. Συμμετέχουν επίσης ο εικαστικός Σταύρος Παναγιωτάκης και η θεατρική ομάδα Angelus Novus. Στο πλαίσιο του κύκλου αυτού, συγγραφείς από τη Θεσσαλονίκη και τα πέριξ καλούνται να διαβάσουν νέα, αδημοσίευτα κατά κανόνα κείμενά τους, παρουσιάζοντας κατά κάποιον τρόπο τη λογοτεχνία που γράφεται ΤΩΡΑ. Καθώς το «Underground Εντευκτήριο» είναι σταθερά προσανατολισμένο, από την έναρξη της λειτουργίας του (2001) στην πρόσμειξη των τεχνών, στις εκδηλώσεις του κύκλου συμμετέχουν όχι μόνο συγγραφείς αλλά και μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί καλλιτέχνες και άλλων δημιουργοί. Τις «Συγκλίσεις / Αποκλίσεις» συντονίζει ο ποιητής Σταύρος Ζαφειρίου, σε συνεργασία με τον διευθυντή του «Εντευκτηρίου», Γιώργο Κορδομενίδη.

• Η Κούλα Αδαλόγλου θα διαβάσει απόσπασμα διηγήματος από υπό έκδοση συλλογή της, καθώς και ποιήματα από συλλογή που γράφεται. Γεννήθηκε στη Βέροια το 1935. Σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ. Ειδικές σπουδές (μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διδακτορικό στο ΑΠΘ) στη διδασκαλία της γλώσσας και στην αξιολόγηση της γραφής. Διετέλεσε σχολική σύμβουλος φιλολόγων (1998-2007) και διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων (2007-2011). Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. τελευταία: «Διπλή άρθρωση» (2009).

• Η Βικτωρία Καπλάνη θα διαβάσει από ανέκδοτο βιβλίο της με τίτλο «Φωτο-παίγνια» ποιήματα που γράφτηκαν ως μια απόπειρα συνομιλίας με ομότιτλη σειρά φωτογραφιών του Λάζαρου Ιωαννίδη. Γεννήθηκε το 1961 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ και διδάσκει στη γλωσσικό γραμματισμό στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης. ΄Εχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές· τελευταία: «Λευκές συνομιλίες» (2010).

• Ο Μάκης Καραγιάννης θα διαβάσει αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Το όνειρο του Οδυσσέα», που μόλις κυκλοφόρησε. Γεννήθηκε στις Γούλες Κοζάνης το 1958. Σπούδασε μαθηματικά και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι συνεκδότης του περιοδικούΠαρέμβαση και συμμετείχε στη διεύθυνσή του (1988-1993). Έχει εκδώσει τη μελέτη «Η αισθητική της ιθαγένειας», τη συλλογή διηγημάτων «Ο καθρέφτης και το πρίσμα» και ασκεί συστηματικά κριτική βιβλίου από τις στήλες της εφημερίδας «Η Αυγή».

• O εικαστικός καλλιτέχνης Σταύρος Παναγιωτάκης θα προβάλλει το βίντεό του «Κώστα Καρυωτάκη: “Δέντρο”», που δημιουργήθηκε φέτος ως σύνθεση εξελισσόμενης εικόνας, ύστερα από πρόσκληση του μουσικού Δημήτρη Αδαμίδη, o oποίος πρόσφατα μελλοποίησε το ποίημα αυτό. O Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1963 στα Χανιά. Ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, όπου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Έχει εκθέσει έργα του σε 31 ατομικές εκθέσεις και σε 70 ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίδαξε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ (2000-2007). Πριν από έναν χρόνο δημιούργησε τον «χΩρο 18», που οργανώνει εκθέσεις και πρωτογενείς εικαστικές δράσεις.

• H θεατρική ομάδα Angelus Novus θα παρουσιάσει ένα απόσπασμα από την παράσταση «Ικέτιδες του Αισχύλου (β΄ εκδοχή: “μαύρο σε λευκό”)», που ανεβαίνει μέχρι τις 20/11 στο «Θέατρο ΌΡΑ», σε μετάφραση Ελένης Μερκενίδου και σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Παίζουν: Έφη Δρόσου, Νικόλας Νικητάκης και Νίκος Ράμμος. Συμμετέχει ο μουσικός Κωστής Βοζίκης.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.

No comments: